Категории: Варна

Община Варна ще участва в международен проект за стартъп модел за градове

Реклама

В проекта, който е двегодишен и ще стартира в началото на 2019 г., ще участват градове от Португалия, Италия, Канарските острови, Унгария, Полша и Ирландия

Община Варна да участва като партньор по международен проект „Стартъп модел за градове – смарт технологии и стратегии за брандиране на градове“ по програма УРБАКТ III. Това решиха на днешното си заседание общинските съветници от комисията  “Европейски въпроси и международно сътрудничество”.

В проекта, който е двегодишен и ще стартира в началото на 2019 г., ще участват градове от Португалия, Италия, Канарските острови, Унгария, Полша и Ирландия. Водещ партньор ще бъде гр. Алба Юлия от Румъния. Предстои да бъдат разгледани възможностите за адаптиране на добрите практики на Алба Юлия за брандиране на града чрез интегриране на смарт технологии. Проектът ще бъде в подкрепа на усилията на общината за популяризиране на Варна като дестинация за четири сезона.

Прогнозният бюджет за Община Варна като партньор е до 60 хил. евро. Безвъзмездната финансова помощ по програмата е до 85% от допустимите разходи. Останалите 15% са собствен принос, който ще бъде покрит изцяло от националния бюджет чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството.Район

Днес общинските съветници разрешиха и промени в два от стратегическите документи на Община Варна за периода 2014-2020 г. – Интегрирания план за градско възстановяване и развитие /ИПГВР/ и Общинския план за развитие /ОПР/.

Ремонт на пътната инфраструктурата, детски градини, училища, обновление на Морската градина, изграждане на детски и спортни площадки са само част от проектите в Интегрирания план за градско възстановяване, чиято основна цел е да промени облика на Варна до 2020 г. Общинските съветници дадоха съгласието си за прецизиране на проектите, като на мястото на тези с отпаднало значение бъдат включени нови.

Предвижда се и актуализация на Общинския план за развитие на Варна за периода 2014 – 2020 г. Устойчивото икономическо развитие и ръстът на преките чуждестранни инвестиции допринасят за утвърждаването на Варна като водещ стопански център за страната, който изпреварва развитието на икономическите процеси на национално ниво. Основни социално-икономически показатели и макроиндикатори показват, че са настъпили известни промени в средата, в която се реализират мерките, заложени в Общинския план за развитие за периода 2014 – 2020 г. Затова е необходимо да се направи актуализация на плана, бе изтъкнато на днешното заседание.

Членовете на комисията дадоха също съгласието си Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Първи думи на Магдалена, след като Алек заряза нея и Надежда на финала на „Ергенът“

Спираща дъха развръзка на финала на третия сезон на "Ергенът". Вчера стана ясно, че бизнесменът…

преди 8 минути

Временно променят маршрута на някои автобуси във Варна

От Градски транспорт - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че на 21 май (вторник)…

преди 32 минути

Полицай се барикадира в дома си: Опитал е да се обеси на кабел

Полицай се барикадира в дома си в Пловдив, след като беше осъден на доживотна присъда…

преди 37 минути

Млад мъж задигна напитки от летния бар на заведение във Варна

От варненската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че след бързи оперативни действия на служителите…

преди 46 минути

Хванаха мъж от Варна, извършвал кражби от хранителни магазини

От полицията във Варна съобщават, че 27-годишен варненец, известен на МВР е бил задържан в…

преди 58 минути

Кога температурите в България ще достигнат до 28-29°?

Очаква се почивните дни да започнат с тихо време и сутрешни пролетни мъгли в низините,…

преди един час