Категории: Варна

Общината ще подпомага стартиращи фирми

Реклама

Община Варна ще организира административно подпомагане на стартиращите фирми, в това число намаляване на административно-правните ограничения и издаване на необходимите разрешителни от районните администрации, улесняване на достъпа на иновативните фирми до информация за международни програми за обучение, до международни пазари, консултации и съдействие за стартиране на бизнес, консултации по административни и данъчни въпроси, помощ при намиране на персонал и др.

Това решиха днес членовете на местния парламент от комисията по собственост и стопанство. Съветниците от общинската комисия единодушно дадоха своето съгласие и за приемане на Наредба за привличане и насърчаване а инвестициите с общинско значение в община Варна и ред за издаване на сертификат за инвестиция клас В.

Наредбата е в съответствие на разпоредбите на Закона за насърчаване на инвестициите и ще има за цел да повиши конкурентоспособността на икономиката в общината чрез увеличаване на инвестициите за научни изследвания, иновации и технологично развитие в производства и услуги с висока добавена стойност.

С нея се цели да се подпомогне създаването на нови работни места и да се стимулира икономическото развитие на територията на община Варна. Наредбата предвижда още на сайта на Община Варна да бъде публикувана информация с актуални данни със застроени и незастроени имоти-общинска собственост, за осъществяване на инвестиции, както и всички необходими образци и формуляри за кандидатстване за получаване на сертификат за инвестиции за клас В. Ще бъде публикувана още и информация за издадените вече сертификати от този клас.

Според предложеният проект за наредба административните ползи за притежателите на сертификати клас В ще са съкратени срокове на административно обслужване, индивидуално административно обслужване, придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху имот – частна общинска собственост.

Съветниците от комисията взеха и решение за предоставяне на имот на ул.“Петко Стайнов“ 7 (СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова“) , представляващ столовата и актовата зала на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“. Имотът ще се използва за учебната 2018/2019 година. „Предложението е в следствие на продължаващите ремонтни работи в сградата на гимнацията и необходимостта от осигуряване на нормален учебен процес на учениците“, обясни Славчо Славов – председател на ПК „Наука и образование“.

Гласувани бяха и седем предложения свързани с допълване и изменение на годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост . В това число да се предостави за безвъзмездно ползване имот на бул.“Съборни“№24 на Районната колегия на БЛС – Варна, както и учредяване право на ползване върху недвижим имот общинска собственост в местност „Планова“ на дирекция „Социални дейности“ за 10 г. за разкриване на Център за временно настаняване с капацитет 60 места.

Причината е недостига на места в приюта за настаняване на бездомни и социално слаби лица, който съществува в момента. Той е открит през 2013 г. с решение на Общински съвет и първоначално е с 30 места. През 2016 г. местата се увеличават на 100, но през последните няколко години пребиваващите са достигали до 240. Приютът е включен в Инвестиционната програма на Община Варна и ремонтът му ще продължи до 2020 година.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Синоптик обяви: Очакват ни още много дъжд, гръмотевици и градушки. Ето къде и кога

В момента отново сме свидетели на температурни аномалии. С месец май са налице дъжд и…

преди 12 минути

Тук можете да видите, публикуваните от ВиК схеми и графици на ремонтите във Варна

От ВиК-Варна обявиха, че са публикували на сайта си графиците на ВиК-ремонтите в града Информацията…

преди 33 минути

Млади мъж и жена отмъкнаха кутия за дарения от голям магазин във Варна

За случая съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Варна. Автори на деянието са 22-годишна варненка и мъж…

преди 40 минути

Във Варна хванаха четирима стари познайници на МВР

Преди ден служители на Трето РУ са задържали четирима мъже, съобщават от варненската полиция за…

преди 49 минути

Гръмотевични бури и порои връхлитат България: Това са местата, където ще ударят най-мощно

Синоптици алармират, че страната ни ще бъде връхлетяна от гръмотевични бури и порои. Според данни…

преди 54 минути

Полицията във Варна задържа мъж, отмъкнал кабели от бивш атракцион

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна", че 39-годишен мъж, вече известен на…

преди един час