Категории: Варна

Балканското кино във фокуса 36-ото издание на фестивала „Златна роза“

Реклама

Днес от 19.00 часа във Варна предстои да бъде открито 36-ото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“.

Фестивалът представлява годишният състезателен преглед на цялата продукция на българското кино. Той е организиран в 3 блока. Състезателната програма се състои от 17 пълнометражни, 23 късометражни филма, завършени след последното издание на фестивала, както и 7 филма, включените в категорията „Балкански фокус“, съобщи на пресконференция днес кинокритикът проф. Божидар Манов.

Участие в нея взеха още Жана Караиванова – директор на Националния филмов център, Тошко Гяуров – директор на ФКЦ-Варна, членовете на журитата доц. д-р Андроника Мартонова, режисьорът Илиян Джевелеков и Павле Вучкович.

Снимка: „Нова Варна“

За наградите в пълнометражното кино ще се състезават култовият „Възвишение“ на Виктор Божинов, нежният „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, семейният „Смарт Коледа“ на Мария Веселинова, международно отличеният „Ага“ на Милко Лазаров, „Кораб в стая“на Любомир Младенов, копродукцията „Чудо“ на Егле Вертелите.

Пет премиери ще видим на „Златна роза“:  „Мълчанието на сестра ми..“. на Киран Коларов, дебютният филм на Надежда Косева „Ирина“, новите филми на Костадин Бонев „Далеч от брега“, „Времето е наше (Разруха) на Петър Попзлатев и „Живи комини“ на Радослав Спасов.

В конкурса участват още боксофис хитът „Привличане“, „Нокаут или всичко, което тя написа“ на Ники Илиев, два филма на Максим Генчев – драмата „Преглед на вътрешните пространства“ и тийнеджърският „Смартфонът беглец“, „Трансгресия“ на Вал Тодоров. Интересен акцент в програмата е омнибусът „8 минути и 19 секунди“ по разкази на Георги Господинов. Късометражната конкурсна програма представя най-доброто и обещаващото от българското късо кино.

„В журитата са поканени няколко души с международна значимост“, каза Жана Караиванова. Те ще оценяват конкурсната програма в категориите пълнометражно и късометражни кино.

Петчленното жури на пълнометражната програма е с председател актрисата и режисьор Диана Добрева. В него влизат още режисьорът Илиян Джевелеков, Хелийн Герицен, Руди Тайхман и Войчех Тодоров.

Четиричленното късометражно жури ще се председателства от писателя и сценарист Алек Попов. В  него влизат кинокритикът доц.д-р Андроника Мартонова, актрисата Рая Пеева и младият сръбски режисьор Павле Вучкович.

За първи път във фестивала се включва и категорията „Балкански фокус“, съобщи Жана Караиванова. Тя ще бъде представени 7 хитови филма от Македония, Косово, Турция, Румъния, Черна гора и Сърбия. Зрителите ще могат да видят: „Дивата круша“, „Не ме докосвай“, „Два лотарийни билета“, „Три прозореца и бесилка“, „Черната игла“, Южен вятър“ и откриващия филм „Тайната съставка“

Тази година фестивалът акцентира върху балканското кино.

„Фокусът ще бъде поставен на новото балканско кино, тъй като българското разчита много на копродукции, в голяма степен от страни в нашия регион. Не е случайно и това, че македонски филм ще открие фестивала”, подчерта Жана Караиванова. По нейни думи министерствата на културата на България и Македония е трябвало да подпишат договор за културно сътрудничество именно във Варна през тази седмица, но подписването е било отложено.

„Македонският филм е жест към нашите македонски съседи“, допълни Караиванова.

„Любопитно е, че във фестивала тази година ще има доста дебюти, както и филми на режисьори, които се връщат от чужбина, за да работят в България“, каза по време на пресконференцията доц. Мартонова.

Снимка: „Нова Варна“

Фестивалът „Златна роза“ е изключително сериозен и работата на журитата ще бъде изключително тежка, но членовете му познават доброто кино, завърши Жана Караиванова

Режисьорът Илиян Джевелеков, току-що завърнал се от фестивала в Ялта с награда за филма си „Вездесъщият“, сподели пред журналисти, че очаква силна конкуренция между филмите.

Освен конкурсната програма фестивалът има и съпътстваща. В нея са  включени кръгла маса на тема „Българското игрално кино – модели и перспективи“, представяне на фотоалбум на БНФ “Камера работи. Място на снимките – София” и дискусията “Творческа Европа МЕДИА – 15 години в България“.

Фестивалът „Златна роза“ започва тази вечер от 19.00 ч. с македонския филм „Тайната съставка“ и продължава до 4 октомври, когато ще бъде закрит с прожекция на наградените филми.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Кметът нареди във Варна да се премахнат съоръжения, които не се вписват в градската среда

Във Варна е наредено да бъдат премахнати преместваеми съоръжения, които не се вписват в градската…

преди 12 часа

Венко и Невена разкриха истината за раздялата със Слави и „Ку-Ку бенд“

Припомняме, че наскоро Слави Трифонов обяви, че барабанистът Венелин Венков и певицата Невена Цонева се…

преди 12 часа

НИМХ обяви жълт код за опасно време в няколко области в България

От НИМХ обявиха жълт код за значителни валежи от дъжд в няколко области във вторник…

преди 12 часа

Това е най-сериозният убиец на българите: На всеки 10 минути един българин получава инсулт

Притеснителна тенденция се наблюдава в световен мащаб и в България. Жените получават инсулт по-често от…

преди 13 часа

Спряха кола с варненска регистрация за проверка в Бургас: Дрегерът отчете над 2 промила алкохол

От бургаската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че на 12 май oколо 12:40 ч.…

преди 13 часа

Във Варна ще има протест заради лошото състояние на някои улици

Във Варна предстои протест, който ще се състои на 16 май от 07:30 ч. Тогава…

преди 13 часа