Категории: Варна

Варна става хъб за цифрово предприемачество

Реклама

Според еврокомисаря Мария Габриел града се развива с висока скорост,  каза тя по време на откриването на високотехнологичната конференция Innowave summit 2018 която се провежда край морето

Eвропейската комисия ще инвестира в изкуствен интелект (AI) 1,5 млрд. евро, а частните и публичните пари, вложени в сектора, да достигнат 20 млрд. евро. Това обяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел пред журналисти във Варна преди официалното откриване на високотехнологична конференция „Innowave Summit“. „За мен е чест да бъда тук, защото България показва, че иска да бъде активна в цифровата трансформация, но има специално място за Варна, защото се развива с голяма скорост и се превръща в хъб за цифрово предприемачество на Западните Балкани“, заяви Габриел.

По думите й в цифровата трансформация лидери са градовете и регионите, които „ще ни позволят да бъдем най-близо до хората, до МСП-та и стартиращите фирми. Затова градим мрежа от контактите, за да може местните институции и бизнеса да дефинират какви са нуждите и приоритетите, и да се търси финансиране за тях“, допълни еврокомисарят.

Изкуственият интелект ще бъде водеща тема в следващите години, затова Европейската комисия има стратегия по темата, която има 3 основни стълба: засилване на технологичния капацитет, защото често обвиняват Европа, че няма собствени платформи, но тя е лидер в роботиката и микро- и наноелектрониката. Затова ЕК до 2020 г. ще инвестира 1,5 млрд. евро за изкуствен интелект, а частните и публичните пари, вложени в сектора, да достигнат 20 млрд. евро. Целта е всяка година след 2020 г. бюджетът за изкуствен интелект да бъде 20 млрд. евро, анонсира амбициозната цел Габриел.

Втората ос са т.нар. етични въпроси, защото хората се страхуват от AI. Затова Габриел е създала високо експертна група , която трябва да подготви насоки за правила за изкуствения интелект до края на годината. Третата част е влиянието на AI върху пазара на труда и върху цифровите умения. „Днес повече от всякога имаме нужда от специалисти по темата, затова хъбове като Варна са важни. Заложени са средства за обучение в новата програма „Дигитална Европа“ – 700 млн. евро – искаме да ги дадем за т.нар. „напреднали умения“ и AI несъмнено ще бъде част от тях“, каза още еврокомисарят

 

Видео Мердин Берберов, „Нова Варна“

 

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Да не пропуснем някого: Много хора празнуват имен ден през новата седмица

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 9 часа

Блъснаха майка с две деца на пешеходна пътека

Стана ясно, че две деца и майка им пострадаха при катастрофа на бул. "Васил Априлов"…

преди 9 часа

Александър Младенов: Майка ми винаги е имала мнениние за всичко свързано с мен

Самият Александър Младенов от телевизизионният формат "Ергенът" заяви, че не направи избор между Магдалена и…

преди 9 часа

Официално: Избраха двама претенденти за сливенски митрополит

Както е известно днес, в Сливен за втори път от началото на годината беше проведен…

преди 9 часа

Кайсиите и техните божествени свойства: Защо всички са луднали по този плод

Както е известно кайсиите имат изключително висока хранителна стойност. Те съдържат витамин А, витамин С,…

преди 9 часа

АПИ с важна информация за всички шофьори

От 9:00 ч. утре - 20 май, до 9:00 ч. на 22-ри май водачите да…

преди 10 часа