Категории: Варна

Магистрати от цялата страна се събират във Варна. Вижте защо

Реклама

Двудневно обучение за прокурори и съдии на щадящи начини за работа с младежи – правонарушители започва във Варна.

То е насочено и към полицаи, пробационни служители, инспектори Детска педагогическа стая, представители на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, психолози, служители на отделите „Закрила на детето“, съобщават от прокуратурата.

„Прави впечатление, че проблемите на ниво държава и политики се отразяват пряко върху работата на специалистите, ангажирани с непълнолетните нарушители на закона“, споделя обучителят Йоана Терзиева, обобщавайки впечатленията си от подобни обучения, организирани наскоро в Русе и Разград. Според нея се усеща напрежение между различните институции, което тя си обяснява като резултат на забавената реформа.

„Подобно на децата, чието предизвикателно поведение и встъпването в конфликт със закона са сигнал за провал в средата, в която растат, така и институциите на местно ниво страдат от недовършените политики“, казва още Йоана Терзиева. Според нея е изключително полезно, че в обученията участват представители на различни институции. Тя и другите две обучителки – Диляна Гитева и Петя Атанасова, са експерти с дългогодишен опит в работата с деца с отклоняващо се поведение, отпадащи от училище и осъдени на пробация непълнолетни.

През 2017 година в България 1 152 непълнолетни са изправени пред наказателен съд, което е дълго, скъпо и травмиращо не само тях, но и близките им.

В Европа и света вече има разработени и успешно прилагани алтернативни подходи за отклоняване от наказателно производство: медиация, групова конференция, обществено полезен труд, образователни и обществени дейности. Темата е нова за българското правораздаване и макар някои от международните принципи да са разписани в законодателството ни, все още прилагането им е доста ограничено.

За предпочитане пред лишаването от свобода са алтернативните методи, за да бъдат избегнати отрицателните последици от наказателно съдопроизводство и криминалната регистрация на младежите – щади психиката им, доказано по-случаи на рецидивизъм, както и по-евтино за обществото.

Обученията във Варна, Русе и Разград са организирани от неправителственото Сдружение „Програма за развитие на съдебната система” (ПРСС) в рамките на двегодишния проект „Алтернативни методи за работа с младежи (AWAY)“, изпълняван едновременно в България, Унгария, Хърватия и Румъния с финансовата подкрепа на Програма „Права, равенство, гражданство“ на ЕС.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

На 20 май спират водата на всички тези места във Варна и областта

От ВиК-Варна обявяват, че следните варненски райони остават без вода днес (20 май, понеделник): -…

преди 8 минути

Наградиха НАП

Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда. Това съобщават от приходната…

преди 12 минути

18-годишен открадна храна от супермаркет във Варна

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна", че досъдебно производство е образувано срещу…

преди 19 минути

Безплатни представления ще има за децата във Варна за 1 юни в Делфинариум Варна

Делфинариум Варна е подготвил безплатни представления за децата за 1 юни- Международния ден на детето…

преди 26 минути

Катастрофа в района на Златни пясъци: Пострадаха две жени и дете

Около 18:30 ч. вчера, в района на к.к. „Златни пясъци“ се е случило ПТП, съобщават…

преди 34 минути

Трагедия във Варна: На тротоар загина пешеходец, пометен от кола (СНИМКА)

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна", че войната по пътищата е взела…

преди 43 минути