Категории: Варна

Варна с нова приемна към Центъра по медиация

Реклама

Днес в Центъра по медиация в Районен съд – Варна беше открита приемна за граждани, където страните по един съдебен спор ще могат да получат подробна информация и съдействие за ползване на този способ за постигане на споразумение.

   Поводът е третата годишнина от създаването на Центъра по медиация, който предоставя безвъзмездно възможност на страни по неприключили граждански, частни наказателни и търговски дела, разглеждани в Окръжен съд – Варна и районните съдилища във Варна, Девня и Провадия, да разрешават спорове доброволно, с помощта на обучени медиатори.

„За този тригодишен период бяха организирани редица информационни кампании, обучения на координатори и съдии за препращане към медиация, проведоха се множество симулирани медиации, викторини и състезания, с цел разясняване и популяризиране на  предимствата на алтернативния способ пред различни аудитории и обществеността. Докато през ноември 2015 г. работата на Центъра към съдебния район стартира с безвъзмездното участие на 7 медиатори, сега активно ангажираните са 19“ – отбеляза  Марин Маринов – административен ръководител на Окръжен съд  – Варна. Той подчерта, че вече 3 години след създаването си, Центърът по медиация успя да се  утвърди като един от най-успешно работещите в страната, с 55% дял на доброволно разрешените спорове с помощта на медиатор от всички приключили медиациони процедури.

„Приемната за граждани, която днес отвори врати в сградата на Районен съд – Варна, ще позволи на повече хора, желаещи да ползват медиацията по дела, да могат в спокойна обстановка да попълнят заявления, изберат медиатор и получат изчерпателна информация от координатора на Центъра за начина на стартиране и провеждане на самите медиационни сесии. Само от Районен съд –Варна, от началото 2018 г. досега, препратените дела за медиация са повече от 70“, сподели председателят на съда Ерна Якова.

Сред постигнатите спогодби, преобладават доброволно решените спорове по облигационни искове с общ материален интерес за над 15 000 лева, сключените споразумения по дела за упражняване на родителски права, издръжка, развод, домашно насилие, както и няколко успешно разрешени чрез медиация казуси по наказателни дела от частен характер.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Европейски вицешампион по таекуондо продава медала си на търг, за да помогне на болния си брат (СНИМКИ)

Европейският вицешампион по таекуондо Йордан Колев съобщи в социалната мрежа Фейсбук, че започва кампания за…

преди 6 часа

БАБХ затвори обект за продажба на прясно месо в наш град

От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщават, че затварят обект за продажба на…

преди 6 часа

Наложиха 5 години лишаване от свобода на мъж, насилил безпомощна възрастна жена в разградско село

От Апелативна прокуратура - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание 5…

преди 6 часа

Това са номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетината за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Днес (8 май 2024 г., сряда) се проведат жребии за номерата в бюлетината за гласуване…

преди 6 часа

Въвеждат временни противоепидемични мерки заради коклюша в България

От Министерството на здравеопазването информират, че регистрираните случаи на коклюш в страната към 5 май…

преди 7 часа

Почина бившият „танцуващ мечок“ Чарли

От парка за мечки в Белица съобщават скръбна вест - починал е 33-годишният мечок Чарли.…

преди 7 часа