Категории: Варна

Днес обсъждаме 13 проекта на Общината, които трябва да променят Варна (СНИМКИ)

Реклама

Публично обсъждане на 13 проекта за реализацията на които Община Варна възнамерява да тегли заеми, ще се проведе от 15.30 часа в зала „Пленарна“ в сградата на Общината.

Общата стойност на проектите е около 80 млн. лева. Част от средствата местната управа предвижда да дойдат като безвъзмездно финансиране по оперативни програми. Други предстои да бъдат осигурени чрез различни финансови инструменти и от общинския бюджет.

Първият проект е „Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“ в „Аспарухово“. Чрез него ще се осигури възможност за ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на уловите от риба и водни организми. Стойността му е до 16 500 482 лв. с ДДС. Финансово обезпечаване е чрез безвъзмездна финансова помощ до 7 997 546 лв. без ДДС от Програма за морско дело и рибарство. Предвидено е дългово финансиране до 5 419 206 лв. без ДДС, а собствено финансиране от бюджета на Община Варна ще е до 333 650 лв. без ДДС.

Снимки: Община Варна

Проектът за реконструкция на улица от бул. „Първи май“ към рибарско пристанище, включително обръщач, по плана на местност Карантината ще подобри транспортно-експлоатационните характеристики на улицата, безопасността на участниците в движението и осигуряване на комфорт на пътуващите, постигане на изискванията за достъпна среда за лица с увреждания, ще се реши отводняването на пътното платно, изграждане на ново улично енергоефективно осветление, тротоари, места за паркиране и велоалея за връзка с Аспарухов парк, плажа на кв. „Аспарухово”, рибарско пристанище, жилищни сгради и военното поделение. Стойност на проекта е 1 586 687 лв. с ДДС. Дългово финансиране е в размер до 1 294 128 лв. без ДДС чрез заем.

Снимки: Община Варна

Проектът за многофункционален спортен комплекс в ж.к. „Владислав Варненчик” цели изграждане на спортен комплекс със съвременни условия за практикуване на различни видове масов спорт за живущите във “Владиславово“, който да осигурява безопасност и достъпност за всички ползватели, включително и за хората с увреждания. Стойността на проекта е 7 512 691 лв. с ДДС. Предвижда се да бъде поет дълг до 7 250 000 лв.

Проектът за парк и спортни съоръжения на ул. „Албатрос” в кв. „Виница” също включва изграждане на спортен комплекс със съвременни условия за отдих и практикуване на различни видове масов спорт за живущите в кв. „Виница”, който да осигурява безопасност и достъпност за всички ползватели, включително и за ползвателите с увреждания. Стойността му е 1 762 807 лв. с ДДС, като за реализацията се планира дългово финансиране до 1 655 659 лв.

Снимки: Община Варна

По проекта за спортен комплекс и благоустрояване на ул. „Студентска” ще се построи комплекс със съвременни условия за практикуване на различни видове масов спорт за жителите на кв. „Левски“, който да осигурява безопасност и достъпност за всички ползватели, включително и за хората с увреждания. Стойноста му е до 2 187 267 лв. с ДДС, осигурени чрез заем в размер на 2 063 571 лв.

Снимки: Община Варна

С проекта „Изграждане, основен ремонт и реконструкция на спортни и фитнес площадки на открито в училищата на територията на община Варна“ съществуващите съоръжения ще бъдат приведени в съответствие с нормативите за отделните видове спорт. Създадени ще бъдат условия за спорт на учениците и населението и пълноценно използване на свободното време на младите хора, подобряване на инфраструктурата в училищните дворове. Стойността е 5 334 000 лв. с ДДС, за целта ще бъде поет дълг със същия размер.

4 401 912 лв. с ДДС е стойността на проекта „Основен ремонт и реконструкция на площадки за игра на открито и спорт в детски градини и детски ясли на територията на община Варна“ ще бъдат приведени съществуващите площадки за игра на открито и спорт в детски градини и детски ясли в съответствие с изискванията на нормативната уредба за осигуряване на безопасни условия за игра на открито. И тук средствата ще бъдат почти изцяло осигурени от заем.

Проектът „Рехабилитация/основен ремонт на улична мрежа на територията на община Варна“ ще подобри инфраструктурата и облика на градската среда, експлоатационните характеристики на улици/участъци от уличната мрежа. Предвидено е създаване на достъпна, комфортна и безопасна среда за гражданите и гостите на община Варна. Стойността му е до 20 000 000 лв. с ДДС, от които 17 млн. ще бъдат осигурени чрез заем.

1,2 млн. лв. са заложени за проект „Реконструкция и модернизация на Зоопарк Варна“, който предвижда привеждане на зоологическата градина в съответствие на нормативните изисквания и стандарти. Предстои превръщането му в привлекателно място за отдих и развлечение за гражданите и гостите на града.

Снимки: Община Варна

Проектът „Подобряване на социалната инфраструктура в гр. Варна“ ще се осигури подходяща общинска инфраструктура за предоставяне на социални услуги в общността – „Кризисен център за деца“ и „Приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица“. Стойността му е 2 473 741 лв., като безвъзмездната финансова помощ от Оперативна прогарама „Региони в растеж“ 2014-2020 е до 1 924 619 лв.

Проектът „Ремонт, реконструкция и модернизация на сграда филиал ТМПЦ – Варна“ е на стойност 7 163 218 лв. Безвъзмездната финансова помощ от „Региони в растеж“ 2014-2020 е до 5 730 574 лв., като общината смята да поеме дълг до 1 432 644 лв.

Проектът „Модернизация на културна инфраструктура в град Варна – Народно читалище “Петко Рачев Славейков 1928“ е на стойност 593 060 лв. По него предстои ремонт на културната институция. Безвъзмезднара финансова помощ от „Региони в растеж“ е за допустими разходи в размер до 473 011 лв., а останалите – със заем и собствени средства на Общината.

Проектът „Реставрация, консервация и социализация на туристически обекти в община Варна“ има за цел опазване и популяризиране на културното наследство и подобряване на конкурентноспособността на българския културен туризъм, чрез развитието на регионалния туризъм. Стойността му е 9 779 150 лв. Половината от тях са безвъзмездна финансова помощ от „Региони в растеж“ 2014-2020, а останалите средства ще бъдат подсигурени чрез заем.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Уникална комбинация: Ето с какво да ядете шоколада, за да е полезен за сърцето ви

Руският кардиолог д-р Герман Ганделман съветва хората да ядат на ден по 20 грама шоколад,…

преди 8 минути

Този вулкан бълва злато на стойност 6000 долара всеки ден

Вулкан на Антарктида изхвърля злато на стойност 6000 долара всеки ден. Става въпрос за вулкана…

преди 3 часа

Черешите ли се превърнаха в новото злато: Ето колко струват в Пловдив и в Англия

Много хора са удивени от цената, ня която се предлагат ранните череши. Оказва се, че…

преди 3 часа

Направиха нови записи на химните на Република България и Европа

В края на април министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха нови…

преди 4 часа

Какви температури ни чакат по Черноморието утре?

От НИМХ прогнозират, че утре времето в страната ще бъде предимно слънчево, като това се…

преди 4 часа

Честито: Рапърът Боро Първи ще става баща (СНИМКИ)

Стана ясно, че рапърът от Варна Борис Мравков, известен с артистичния си псевдоним Боро Първи,…

преди 4 часа