Категории: Любопитно

Първият дъжд от 5 века над Атакама с ужасяващ ефект върху природата

Реклама

Когато над пустинята Атакама пада дъжд за първи път от векове насам, учените предполагаха, че природата ще разцъфти. Вместо това почти всичко умря.

Изненадващото откритие бе публикувано тази седмица в научния журнал Scientific Reports.

Над разположената в северната част на Чили Атакама не бе падало и капка дъжд в продължение на близо 500 години. Чак преди 3 години пустинята „видя“ първите си дъждове, пише obekti.bg.

Променящият се климат в Тихия океан предизвика валежи над Атакама на 25 март, както и на 9 август 2015 г. На 7 юни 2017 г. също заваля. Преди това не съществуват доказателства за дъжд в региона, макар че климатични модели подсказват, че подобно нещо вероятно се случва всеки век.

Международен екип от биолози реши да проучи региона с надеждата да намери една възвърнала се към живот природа. „Вместо това се натъкнахме на обратното – дъждът над свръх сухата сърцевина на пустинята Атакама е довел до масово изчезване на голямата част от местните микробиологични видове“, коментира Алберто Фариен, съавтор на проучването от Университета „Корнел“.

Преди дъждовете пустинята Атакама е била дом на 15 различни древни вида микроби. Впоследствие обаче в новообразувалите се лагуни са останали само два.

Причината за това изчезване на около 85 процента от живота в почвата вероятно е вследствие на „осмотичен стрес“, предизвикан от водата. Според Фаирен тези микроби са се научили да живеят в условия на екстремна суша. Съответно не са могли да се адаптират достатъчно бързо към внезапния приток на вода.

Тези новини не предвещават нищо добро и за потенциалния живот на Марс. Предполага се, че преди 3-4 млрд. години на планетата е имало доста вода. След като е изгубила атмосферата си и се е превърнала в суша обаче, Марс вероятно е имала спорадични „влажни“ периоди.

„Ако някога е имало микробиологични организми, които са успели да се справят с изключително сухата среда на Марс, те най-вероятно са били подложени на същите процеси на осмотичен стрес, каквито наблюдаваме в Атакама“, казва Фаирен.

С други думи – повторната поява на водата вероятно е избила живота на Марс, ако въобще е имало такъв. Всичко това ще промени представите ни за живота като цяло в Слънчевата система.

В цялата ситуация има и добри новини. Екипът е открил, че големите залежи на нитрати в Атакама са изпълнявали функцията на храна за микробите. Наскоро астрономи откриха нитрати и на Марс, което предполага за наличието на същите процеси и на Червената планета.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Прогноза за времето по Черноморието в понеделник

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще…

преди 51 минути

Да не пропуснем някого: Много хора празнуват имен ден през новата седмица

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 14 часа

Блъснаха майка с две деца на пешеходна пътека

Стана ясно, че две деца и майка им пострадаха при катастрофа на бул. "Васил Априлов"…

преди 14 часа

Александър Младенов: Майка ми винаги е имала мнениние за всичко свързано с мен

Самият Александър Младенов от телевизизионният формат "Ергенът" заяви, че не направи избор между Магдалена и…

преди 14 часа

Официално: Избраха двама претенденти за сливенски митрополит

Както е известно днес, в Сливен за втори път от началото на годината беше проведен…

преди 14 часа

Кайсиите и техните божествени свойства: Защо всички са луднали по този плод

Както е известно кайсиите имат изключително висока хранителна стойност. Те съдържат витамин А, витамин С,…

преди 14 часа