Категории: Любопитно

Колко е богата кралица Елизабет?

Реклама

Какво е богатството на Нейно Величество Елизабет II? Кралицата на Англия е прочута с пестеливостта си, като се топли с радиатор за 30 паунда и от 30 години използва все същата марка лак за нокти за 7,99 паунда.

Както бившият съветник на кралицата Ивълин де Ротшилд сподели „Никой не е по-икономичен в разходите от кралицата, тя е израснала по време на войната. Много дисциплинирана е“.

Но кралицата е същевременно и приказно богата, като заема 344-то място в списъка на най-богатите на в. „Сънди Таймс“ за 2018 г. С имане, в което има както шедьоври на изкуството и диаманти, така и вятърни ферми, информира Канал 3.

Ето какво притежава Нейно Величество, колко печели съпругът й принц Филип и откъде точно идват приходите на кралицата.

91-годишният монарх е безспорно най-богатият член на кралското семейство. През 2017 г. Британското кралско семейство е оценено на 88 милиарда долара от сп. „Форбс“, а личното богатство на кралица Елизабет е оценено на 520 милиона долара.

Отплаща се да си женен за кралицата – в буквалния смисъл. Принц Филип има около 30 милиона долара. След 2011 г. той получава годишно от Парламента 500 000 долара само за публичните си изяви. Официално той се оттегли от позицията си през 2017 г. на 96-годишна възраст.

Имотите на Короната й носят по 400 милиона долара на година, включително и приходи от сгради в центъра на Лондон. Бъкингамският дворец е притежание на действащия монарх като част от имотите на Короната, но не е лична собственост на кралицата.

Короната притежава имоти за общо 11 милиарда долара в Обединеното кралство. Макар, че кралица Елизабет официално не притежава всичките тези имоти, тя има право да харчи 15% от приходите от тях. Тези средства обикновено отиват за финансиране на различните събития, организирани от кралицата, като градински празненства, приеми и пътните й разходи, макар че напоследък тя пътува все по-рядко.

Някои кралски имоти са лична собственост на Нейно Величество – оцененият на 140 милиона долара дворец „Балморал“, където тя кара лятната си ваканция, и фамилното имение в провинцията „Сендрингъм“, там пък кралското семейство посреща Коледа.

По-голямата част от приходите на Нейно Величество идват от огромната кралска колекция, в която са някои национални богатства, като бижутата от короната и кулата „Тауър“ в Лондон, която кралицата управлява от името на нацията. Макар, че тя не ги притежава пряко, те са част от нейното обширно портфолио.

Лично притежание на кралицата е и кралската колекция от пощенски марки, завещани й от нейния покоен баща Джордж V, както и някои лични имоти. Кралица Елизабет печели пари и от конни надбягвания – нейни коне са й спечелили почти 9,2 милиона долара от награден фонд с общо 451 победи през годините.

Кралицата притежава бижутата от короната „по право на Короната“. Собствеността на прочутите корони и тиари, които се виждат на кралските сватби и приеми преминава към всеки следващ монарх. 140-те бижута са оценени на 4 милиарда долара.

Освен всичко друго кралицата получава и заплата – наскоро нейните приходи се удвоиха до 97,2 милиона долара. Тя също така получи и увеличение от повишаването на таксите, използвани за плащането на обновяването на Бъкингамския дворец. Според в. „Вашингтон Пост“ по-голямата част от личните приходи на кралицата се инвестират в офшорни зони, като се изчислява, че 12 милиона долара са в Бермуда и Каймановите острови.

*******
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Кметът нареди във Варна да се премахнат съоръжения, които не се вписват в градската среда

Във Варна е наредено да бъдат премахнати преместваеми съоръжения, които не се вписват в градската…

преди 7 часа

Венко и Невена разкриха истината за раздялата със Слави и „Ку-Ку бенд“

Припомняме, че наскоро Слави Трифонов обяви, че барабанистът Венелин Венков и певицата Невена Цонева се…

преди 7 часа

НИМХ обяви жълт код за опасно време в няколко области в България

От НИМХ обявиха жълт код за значителни валежи от дъжд в няколко области във вторник…

преди 7 часа

Това е най-сериозният убиец на българите: На всеки 10 минути един българин получава инсулт

Притеснителна тенденция се наблюдава в световен мащаб и в България. Жените получават инсулт по-често от…

преди 8 часа

Спряха кола с варненска регистрация за проверка в Бургас: Дрегерът отчете над 2 промила алкохол

От бургаската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че на 12 май oколо 12:40 ч.…

преди 8 часа

Във Варна ще има протест заради лошото състояние на някои улици

Във Варна предстои протест, който ще се състои на 16 май от 07:30 ч. Тогава…

преди 8 часа