Категории: България

Ахмед Доган предлага програмен кабинет

Реклама

Според почетния председател на ДПС държавата няма нужда от предсрочни парламентарни избори.

„Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори, а от промяна на модела за управление на страната чрез програмен кабинет.“ Това казва почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си пред висшия партиен актив на движението по време на новогодишното тържество, което се провежда в четвъртък вечерта в т.нар. сарай в столичния квартал „Бояна“ и разпространено от пресцентъра ДПС, пише Капитал.

Новогодишното приветствие на почетния председател на движението към партийния актив се превърна в нещо като традиция, след като преди три години в речта си той нападна остро тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан и няколко дни след това последва и отстраняването му от партията. Миналата година пък Доган заяви, че правителството на Бойко Борисов няма алтернатива, защото „няма опозиционна сила, която да поеме управлението на страната“, и определи евентуални предсрочни избори като „влизане в опасна спирала“. Модела „всички на софрата“

В сегашното си слово Доган продължава да твърди, че държавата няма нужда от предсрочни парламентарни избори. Дори по думите му трябва да се направи необходимото „управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия“. „Нито една партия няма необходимия политически и експертен капацитет за постигането на тази стратегическа цел“, смята той. Според него трябва да има промяна на модела за управление на страната – програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България. „Изрично подчертавам, че промяната на „модела“ не предполага смяна на „системата“, която е заложена в конституцията на страната. Промяната на модела на управление по нов начин реорганизира властовата система на държавата, съобразно консенсусно възприетата стратегическа цел за ускорено развитие на България“, казва Доган. И уточнява, че политическият статус на програмния кабинет „няма нищо общо със служебно правителство“, което се назначава от президента. По думите на почетния председател в този кабинет трябва да се включат всички партии от парламента с „ясно дефинирани цели за десетина и повече години“.

Неотдавна същата теза лансира и формалният председател на ДПС Мустафа Карадайъ, както и други висши партийни функционери на ДПС. „Говорим за алтернатива за формата на управление. Според нас алтернативата на това управление е управление с ясна програма за ускорено развитие на страната“, каза каза Карадайъ в края на октомври, когато централният съвет на ДПС (широкото ръководство на партията) прие остра декларация, в която постави условие или националистите да напуснат управлението, или предсрочни парламентарни избори. След него зам.-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев също доразви идеята за алтернативното управление. „България не се нуждае от коалиционен тип управление, а от ясна програма и приоритети за ускорено икономическо развитие. Основните политически сили да се обединят около приоритетите и тази програма да се изпълнява от този, който каже народът. Останалите могат да участват, могат да подкрепят. Ние сме за това да се смени моделът на управление“, каза тогава Цонев. Това, което предлага Доган, всъщност е управление тип „Беров“ от 1992 г., което беше съставено с мандата на ДПС и подкрепяно от БСП и отломки от тогавашното СДС.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Нов вариант на COVID-19 се задава: Ще напълни ли болниците през лятото?

Нов вариант на COVID-19 набира скорост в САЩ и може да доведе до увеличаване на…

преди 3 минути

Наказват трима мъже във Варна, ограбили хора на улицата

Варненският районен съд е наложил наказания на трима извършители на грабежи. Това съобщават за медия…

преди 25 минути

НИМХ бие тревога: Жълт код в България утре. Това са областите с предупреждение

От НИМХ обявиха жълт код за значителни валежи от дъжд в няколко области в страната…

преди 33 минути

Регистрираха ново мощно слънчево изригване от най-висок клас

Стана ясно, че учените са регистрирали още едно изригване от клас X на Слънцето днес…

преди 39 минути

Вълнуващи изложби и концерти във Варна в Нощта на музеите: ГХГ ще работи с вход свободен

И Градската художествена галерия - Варна се включва в Европейска нощ на музеите. Това ще…

преди 57 минути

ВиК-Варна обяви кои абонати остават без вода чак до 20 ч. днес

От ВиК-Варна информират, че някои абонати днес (14 май, вторник) остават без вода до късно…

преди един час