Категории: България

Караме гратис по пътищата до 15 януари

Реклама

До 15 януари всички автомобили в страната ще се движат без да е небходимо да заплащат винетки.

След тази дата тол полицията и катаджиите ще започнат да глобяват шофьорите, хванати без винетки, съобщиха от АПИ.

От пътната агенция уточнявар, че в момента не е възможно да глобяват шофьорите за липсата на е-винетка. До момента не са налагани глоби на шофьори, въпреки че тол контролът е въведен от 1 януари по пътищата, пише „Монитор“.

„Пътна полиция“ в кратък срок ще имат достъп до системата на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да може на таблетите си да проверяват валидността на винетките. Дотогава ще тече информационна кампания шофьорите да свикнат с новата система за таксуване за движение по пътищата.

Въпреки че системата е във виртуално тестване от 18 август миналата година, с участието на консултанта по въвеждането ѝ – Световната банка,

хаосът с електронните винетки продължава вече трети ден след въвеждането им от 1 януари

Все още по граничните пунктове няма монтирани терминали за заплащане на пътната такса, призна Антон Андонов, началник на „Национално тол управление“.

В момента само на ГКПП „Капитан Андреево“ има терминали за самотаксуване, в момента се поставят четири машини на пунктовете на Дунав мост, до дни на ГКПП „Дуранкулак“, а до края на месеца и на всички останали гранични пунктове.

От 7 януари ще заработи плащането в брой и с карта на бензиностанциите – ОМВ, Лукойл, Петрол, Екопетролиум, както и от клоновата мрежа на „Български пощи“. В момента шофьорите може да закупят на гише само в офисите на мобилния оператор А1 и областните пътни управления.

От пътната агенция обещаха до дни да добавят езиковите функционалности за мобилното си приложение и терминалите за закупуване на е-винетки също до дни.

Забавянето на системата шефът на отдел „Информационно обслужване“ на тол управлението Олег Асенов оправда с влизането в сила на закона от 1 януари. „Няма как да организираме много по-рано, преди този период, въвеждането на електронната винетка“, каза Асенов и допълни, че това е най-сложната техническа система в България: „Системата беше въведена успешно и Агенция „Пътна инфраструктура“ направи всичко необходимо, за да функционира“.

От тол управлението съобщиха още, че от вчера е спряно конвертирането на хартиените винетки в електронни

Причината са опитите за измами, повече 33 на сто от конвертираните винетки системата отчита като недобросъвестно, отчете Асенов. Потребители на сайта bgtoll.bg e опитали да конвертират 168 винетки само на един регистрационен номер, както и 48 месечни винетки също за един регистрационен номер. Статистиката показва, че броят на транзакциите на сайта за конвертиране е повече от 150 пъти по-голям от този за купуване на електронни винетки.

Според Асенов„заиграването“ със системата обезсмисля конвертирането, а процесът не е задължителен за потребителите, а всички хартиени винетки остават валидни. Тировете, които до момента са си закупили електронни винетки, са 3706.

Потребители, които са платили два пъти винетна такса, трябва да пуснат до пътната агенция заявление с банковата си сметка и доказателство, че са надплатили.

От АПИ няма претенции към изпълнителя на електронна система – КАПШ, коментира Андонов. В момента се структурира и кол центъра за обслужването на шофьори.

В момента се финализират тол тарифите и обхвата им по републиканската пътна мрежа, очаква се следващият понеделник да бъдат публикувани за обществено обсъждане. На 16 февруари т.г. най-късно трябва да бъде изпратена тарифата за нотификация от Европейската комисия.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 9 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 9 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 9 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 10 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 10 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 10 часа