Категории: Варна

Поне пет са варненските фирми на протеста в Брюксел утре

Реклама

Собственици на транспортни фирми и шофьори на камиони от Варна ще вземат участие в протеста срещу така наречения пакет „Мобилност“ в белгийската столица Брюксел утре, 10 януари. Протестът е насрочен заради заседанието на евродепутатите от ресорната транспортна комисия.

Поне пет ще са варненските фирми които ще имат свои представители на масовия протест на превозвачите, каза за „Нова Варна“ Петър Ганев, собственик на такава фирма, ситуирана край морето, който ще присъства на протеста. Общо около 20-30 души от Варна ще присъстват на събитието. Предвидено е около 300 души да се съберат на площад „Люксембург“.

На 10 януари, 2019 г. от 9 до 13 часа  българските превозвачи излизат на първия си масов протест срещу дискриминационни текстове в готвените нови регулации, известни като Мобилен пакет I, съобщиха преди минути от пресцентъра на Съюза на международните превозвачи.

За целта рано сутринта на 10 януари, 2019 г. от Терминал 2 на летище София ще отпътуват два чартърни полета с 360 протестиращи. Към тях се очаква да се присъединят още над 100 български превозвачи и съмишленици, живеещи в района на белгийската столица или пътуващи със собствен превоз. Към българските протестиращи на белгийския площад Шуман се очаква да се присъединят около 260 румънски протестиращи превозвачи.

Протестът е обявен като „Международен протест на превозвачите срещу Мобилен пакет 1“. Протестиращите ще изразят своята позиция чрез следните призиви:

„Мобилен пакет 1 убива общия пазар в ЕС!“

„НЕ на двойните стандарти за транспортния бранш в ЕС!“

„Европа на две скорости – заден ход за транспорта!“

„Мобилен пакет 1 убива транспортния бизнес в България!“

„Ще узакони ли Европейският парламент кражбата на бизнес?!“

„Мобилен пакет 1 = победа на лобизма над ценностите на ЕС!“

Освен митинга на площад Люксембург, в протестните действия ще се включат и 10 камиона, които ще бъдат позиционирани на площад Cinquantenaire, на около 500 метра от мястото на протеста.

Протестът на българските превозвачи е подкрепен от всички политически партии, от българското правителство, от българския парламент и от българските евродепутати. На площада, редом с превозвачите ще застанат и официални лица, подкрепящи протеста, включително и българският министър на транспорта, г-н Росен Желязков.

Протестът е насочен срещу обмисляните нови регулации в сектор „Транспорт“, които са опит за въвеждане на двойни стандарти в ЕС, и биха довели до ликвидиране на българския транспортен сектор чрез ограничаване на конкуренцията, кражба на шофьори и отприщване на имигрантска вълна. Въвеждат се условия и задължения, които ще направят българския международен транспорт неконкурентен, работата на международните български шофьори непривлекателна! Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата на регистрация на фирмата, както и забраната за прекарване на 45 часовата почивка на водачите в кабината на камионите. Сред важните искания е, шофьорите да бъдат извадени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина, тъй като техният труд е различен от този на всички останали командировани работници.

Готвените рестрикции засягат най-много страните от периферията на ЕС като България поради географското си положение е най-потърпевша. Към протеста се присъединяват румънски превозвачи, както и представители на полски, унгарски, литовски професионални сдружения, които подкрепят исканията на българите.

Протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта на автомобилния бранш е да заяви категорично пред евродепутатите от Транспортната комисия, че не приема готвените нови регулации.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 8 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 8 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 8 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 8 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 8 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 9 часа