Категории: Любопитно

#10yearchallenge или събиране на данни за лицево разпознаване без нашето съгласие?

Реклама

Става въпрос за „10 години по-късно“, по-популярно като #10yearchallenge. Идеята е с помощта на колаж да покажете нагледно как сте се променили за този период. И не само това. Повечето хора споделят също какво се е случило с тях в личен план и кои са най-важните им уроци.

Много звезди се включиха в предизвикателството, като шернаха снимки преди и сега. Сред тях са Джесика Бийл, Елън Де Дженерис, Ева Лонгория, Дженифър Лопес и Пинк. Вие бихте ли се включили?

Нова конспиративна теория обаче се завъртя в онлайн пространството –  в статия за „Уайърд“ Кейт О’Нийл спекулира, че предизвикателството “Преди 10 години” (#10yearschallenge) онлайн е начин “Фейсбук” да обучи алгоритъма си за разпознаване на лица, пише bTV.

Снимка: bTV

Онлайн предизвикателството, в което потребители от цял свят споделят две снимки – една от 2009 и една от 2019 г. – бързо стана популярно в социалните мрежи, като в него се включиха и много знаменитости.

В подробен материал О’Нийл излага своето мнение, че по този начин “Фейсбук” създава огромна база данни с лица напълно безплатно.

“Представете си, че искате да научите алгоритъм за разпознаване на лица характеристиките на остаряването. В идеалната ситуация ви трябва голяма и разнообразна база данни със снимки на хора. Допълнително удобство е ако има зададен предварително времеви ориентир, например 10 години. Благодарение на това предизвикателство, сега “Фейсбук” разполага с огромна база данни, които може да използва без вие да знаете”, коментира тя.

Публикацията предизвика множество коментари онлайн за нарушаване на личното пространство и правата на потребителите. Наложи се “Фейсбук” да излезе с официална позиция, в която се дистанцира от предизвикателството.

До момента с хаштаг #10yearschallenge са публикувани над 5,2 млн. снимки в социалната мрежа само за три дни.

“Това е предизвикателство, което идва от потребителите на “Фейсбук” и стана популярно от само себе си. Припомняме, че всеки потребител може да изключи лицевото разпознаване от настройките на профила си по всяко време”, коментираха от компанията.

Все още няма данни тази визуална информация да е използвана по някакъв начин от компанията, но заради множеството скандали с нарушени права на потребителите, много смятат, че това ще се случи в бъдеще.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Круизен кораб катастрофира в река Дунав: Има загинали

Стана ясно, че двама души загинаха, а други петима бяха в неизвестност след предполагаем сблъсък…

преди 26 минути

ПП-ДБ се сринаха в социологията

Стана ясно, че една четвърт от традиционните избиратели все още не са решили за кого…

преди 34 минути

Внимание, шофьори: Ако пътувате за Бургас утре, това е важно за вас

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание между 60-ти и 62-ри км на АМ…

преди 3 часа

Обявиха последни новини за състоянието на словашкия премиер

Стана ясно, че животът на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е в опасност след…

преди 3 часа

Почина една от най-популярните личности в света

Стана ясно, че е починала Алис Стюарт. Тя е ветеран политически съветник и политически коментатор…

преди 3 часа

Важно за всички ученици в България: Кога са на училище

Както е известно в момента тече дълъг уикенд за учениците в България. Децата са на…

преди 4 часа