Категории: Варна

Престрелка между два клана завършва с 9-годишна присъда, осъденият обжалва

Реклама

Осъденият на 9 години затвор Костадин И. протестира присъдата.

На 12 април 2015 г. в село Чернево, община Суворово, направил опит умишлено да убие Георги Г., като деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина, съобщават от пресслужбата на съда.

Подсъдимият е бил признат за виновен и осъден на 4 години затвор затова, че е държал без разрешително 2 огнестрелни оръжия и боеприпаси. 28-годишният мъж ще търпи най-тежкото от присъдените наказания – девет години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Костадин е осъден да заплати на пострадалия обезщетение за претърпените неимуществени вреди в размер на 80 000 лева, както и 7891 лв за направените по делото разноски.
Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня фактите около съдебния казус, които сочат, че подсъдимият и пострадалият са принадлежали към големи родови общности в с.Чернево. Костадин бил от рода на „копанарите“, а Георги от „златарите“.

Враждата между двата рода била непримирима и дългогодишна. Във фаталния ден, според празничния календар бил Великден, отново се намерил повод за свада между представители на двете общности. Сериозно бил пострадал чичото на подсъдимия. Последвала гонка и дори нарочно предизвикан сблъсък между автомобили, управлявани от подсъдимия, който бил с брат си, а в другата кола бил пострадалият и други свидетели. Сблъсъкът между двата автомобила е станал на оживена улица, пред магазин за хранителни стоки и много хора, които е можело да бъдат сериозно наранени.

Костадин стрелял с преправен на боен газов пистолет първо към автомобила на Георги. Пострадалият излязъл от колата и тръгнал към подсъдимия, който насочил пистолета към него и го прострелял на две места в гръдния кош. При инцидента пострадали още няколко души. Единствено бързата и адекватна лекарска намеса е спасила живота на Георги.

В хода на делото пред първата съдебна инстанция са били разпитани повече от 40 свидетели, назначени и изслушани са били 11 различни експертизи.
В протеста пред въззивната инстанция прокуратурата настоява съдът да завиши размера на наказанието като отчете изключително високата обществена опасност на деянието, което е поставило на риск както живота на пострадалия, така и на много други хора.
Подсъдимият изрази и пред този съд съжаление за стореното, обжалва присъдата и моли съда да намали размера на наказанието. Както той, така и неговата защита настояват, че е действал, за да се защити и в състояние на афект.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2 месечен срок.

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Биляна Якова: Нечовешко и унизително е отношението към мен от новото ръководството на Община Варна

В редакцията ни постъпи отворено писмо от Биляна Якова, която твърди, че е имало самоуправни…

преди 8 минути

Путин обяви планира ли Русия да превземе Харков

Руският държавен глава Владимир Путин обяви, че Русия създава буферна зона в района на Харков…

преди 34 минути

Последна информация от прокуратурата за мелето край Варна, при което почина човек

Проведени са разпити и са назначени експертизи за катастрофата край Аксаково с участие на автомобил…

преди 48 минути

Ето кое произведение се падна на матурата по БЕЛ

Днес (17 май) се проведе матурата по български език и литература. Беше изтеглен вариант 15…

преди 58 минути

В неделя токът ще прекъсне на тези места във Варна

На 19.05.2024 г. В периода 10:30 ч. до 17:00 ч. Поради извършване на оперативни превключвания…

преди един час

Жена отмъкна четири кутии с дарения в София

38-годишна жена е привлечена към наказателна отговорност от Софийска районна прокуратура заради кражбата на четири…

преди един час