in ,

Започват реставрацията на бившия хотел „Империал“ в центъра на Варна (СНИМКИ)

снимка Нова Варна

През март започва строежът на обновяването на близо 80-годишната сграда в сърцето на Варна, съобщи за „Нова Варна“ главният архитект на Варна, Виктор Бузев

Броени дни остават до старта на реставрацията на една от най-старите и емблематични сгради в историческия център на Варна. Старата и рушаща се сграда на някогашния хотел „Империал“, която се намира на ул. „Фредерик Шопен“ 4 и гледа към площад „Независимост“ ще бъде обновена от новите си собственици. Новината потвърди за „Нова Варна“ главния архитект на Варна, Виктор Бузев. Днес той се е срещнал с новите собственици на сградата, представители на столична фирма.

снимка „Нова Варна“

Фасадата ще бъде реставрирана, а обновеното здание ще бъде с обществено предназначение. В него ще се помещават офиси и магазини. Одобрение за целия проект е дало Министерството на културата. Същинската работа по реставрирането на зданието ще започне съвсем скоро, защото собствениците имат желанието и възможността за това, коментира арх. Бузев.

снимка“Нова Варна“

В края на миналата година започна активното разчистване на щетите, нанесени през изминалите години, забелязаха наблюдателни варненци. В момента от сградата, която от месеци стои обезопасена с нарочни заграждения обече върху главите на минувачите падат парчета от фасадата. Години наред постройката беше оставена на произвола на съдбата и беше грозна гледка в сърцето на града.

снимка „Нова Варна“

На практика покривът й липсва, преживените пожари са компрометирали дървените конструкции. Прозорците и вратите също ги няма.

Сградата е национализирана след 9 септември 1944 година. По-късно в нея се разполага Военното окръжие. След 1990 година пък там се помещава Общинска полиция. По-късно следва реституиране на сградата. Започва да сменя собствениците си и постепенно потъва в разруха. Далеч преди да стигне до настоящия си окаян вид сграда, която е на повече от 80 години, е впечатлявала с мащабите и лукса, който предлага. В нея някога се е помещавал гранд хотел „Империал“.

За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева