Категории: България

С 500 лв. по-висока заплатата за учители в проблемно училище

Реклама

До 500 лева над заплатата си може да получава учител месечно, ако отиде да работи в проблемно училище, където например децата са със слаби образователни резултати и с нисък социален статус. Той трябва преподава по математика, физика и астрономия, информатика или информационни технологии и да има над 8 г. стаж като учител по някой от тези предмети.

Възможността е предвидена в проекта за национална програма „Мотивирани учители“ на Министерството на образованието и науката, пише offnews. Тя е публикувана за обществено обсъждане, след което ще бъде гласувана от Министерския съвет и приложена през календарната 2019 г., за да може наесен в училищата да има повече повече педагози по точните науки, в които се очаква недостиг.

Бюджетът ѝ 1.7 млн. лева обезпечава още придобиването на допълнителна квалификация в дефицитните области (математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, чужди езици и религия) и обучения на специалисти без педагогически опит (по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици).

Предвижда се за проблемни училища да се осигурят до 80 учители. С тях ще се сключат 3-годишни трудови договори, които ще предвиждат 300 лева допълнително месечно възнаграждение за работата в трудни условия, както и още 200 лева на месец, с които да се плати наемът в новото населено място или транспортните разходи.

За тези педагози е предвидена подготовка за конкретната специфика на региона и придобиването на умения за методическа подкрепа. МОН ще плати нощувките, храната, транспортът на обучаемите, както и наемите и възнагражденията на обучителите.

Педагозите, които искат да се включат, трябва да подадат документи, включващи автобиография, препис-извлечение от трудовата си книжка, мотивационно писмо, препоръка от настоящия работодател, две препоръки от учители, такава от родител и портфолио.

От МОН планират да направят електронно картографиране, чрез което да отсеят училищата, където са необходими преподаватели по точни науки, за да могат по-лесно да се запълнят свободните учителски места.

Програмата предвижда за до 100 специалисти с висше образование без педагогически опит да се осигури университетско обучение за придобиване на професионална квалификация „учител“ по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, и чужди езици. Обучението ще е едногодишно, в задочна форма, като за него държавата ще плаща на висшето училище по 1200 лв. на участник, ще покрива още разходите за нощувки (40 лв.) и транспорт на обучаемите (по 80 лв. на участник).

До 150 учители пък ще могат да придобият допълнителна квалификация „учител по математика“, „учител по физика и астрономия“, „учител по информатика“, „учител по информационни технологии“, „учител по чужд език“ и учител по религия“ чрез предвиденото обучение по програмата. То отново ще се провежда от университетите, а формата ще е задочна. МОН осигурява средства за 1 година, в която да се извърши квалификацията. Осигурени са пари за пътни и нощувки по време на присъствената форма на обучение. Висшите училища ще получават по 1200 лв. на участник, за нощувки – 40 лв. и транспорт на обучаемите – 80 лв. за участник.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 11 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 11 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 11 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 11 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 12 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 12 часа