Категории: Варна

Американски физиотерапевт помага безплатно на онкоболни във Варна

Реклама

За първи път във Варна, по инициатива на сдружение „Цветно бъдеще“, стартираха обучения относно онкологична рехабилитация при риск или наличие на лимфедема с гост-лектор д-р Джулия Осбърн.

В тях участват физиотерапевти и други медицински специалисти и студенти, започнаха от 12  и продължават до 22 март. Допълнително презентации и обучения ще бъдат предложени и за пациенти напълно безплатно на 24 и 25 март.

Близо една трета от жените, които са преминали през лъчетерапия и операция на лимфните възли, поради рак на гърдата, са засегнати от лимфедем. Това е хронично състояние, свързано с оттичане на крайник, поради нарушаване потока на лимфата. То може да настъпи във всеки един момент след лечението. Затова е изключително важно да има достъпна специализирана рехабилитация по време и след лечението.

Пациентите следва да бъдат информирани за рисковете и насочени към оценка на риска и съответна рехабилитация. Всеки пациент може да бъде обучен какво да прави, за да подобри своето състояние или да предотврати рисковете от настъпване на лимфедем.

Организаторите на тази инициатива споделят: „Мотивацията да поканим д-р Осбърн е свързана с личен опит. При операция на карцином на гърдата с дисекция на лимфни възли, разбираме, че възможностите за рехабилитация са основно по програма Виктория на Министерство на здравеопазването в базите на Банкя, Хисаря и Баня, Карловско.

За много от пациентите от Североизточна България пътуването до там е трудно и при липса на качествена рехабилитация състоянието на лимфедем влошава значително тяхното качество на живот. Това ни мотивира да кандидастваме с обосновано предложение към Българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт, които одобриха кандидатурата на д-р Джулия Осборн.”

Опитът на д-р Осбърн включва пре- и след онкологична хирургия, пре- и след-лимфедемични хирургични грижи, пре- и след-радиационно лечение, рехабилитация по време на и след химиотерапия и управление на лимфедема при пациенти, диагностицирани с всички видове онкологични заболявания.

През 2009 г. тя създава онкологична клиника, клиника за амбулаторна онкологична рехабилитация, както и институт по физиологична онкология в Денвър.

Повече информация за инициативата можете да намерите на Фейсбук-страницата Цветно бъдеще – https://www.facebook.com/cvetnobydeshte/

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Да не прекаляваме: Колко яйца можем да ядем на ден

На Великден се хапва повече яйца. Те са много здравословни и нискокалорични, но консумацията им…

преди 6 минути

Днес отбелязваме Международния ден на акушерката: Честит празник

Днес отбелязваме Международния ден на акушерката. Днешният ден се чества и като празник на родилната…

преди 6 минути

Как да си приготвим най-вкусната дроб сарма за празниците

Какво е празничната трапеза, на която има агнешко печено без любимата агнешка дроб сарма. Но…

преди 25 минути

Пиян полицай с над 2 промила предизвика тежка катастрофа до бензиностанция в нощта срещу Великден

Полицай с над 2 промила алкохол е самокатастрофирал в билборд във Велико Търново в събота…

преди 28 минути

Слънчев Великден по Черноморието. А какво ще бъде времето на Гергьовден

Днес, на Великден, времето ще бъде слънчево. Дневните температури ще са от 17 до 22-23…

преди 32 минути

Честит имен ден на всички, които празнуват на Великден

Както е известно, според традицията на Възкресение Христово според християнската традиция празнуваме Възкресението на Сина…

преди 33 минути