in

„Агрополихим“: Не е имало протест, работниците бяха в обедна почивка

Снимка: Facebook/Девня - древна и модерна

Ръководството и голяма част от работещите в компанията са разбрали за спонтанния протест от публикациите в някои медии, отговориха от предприятието след запитване на „Нова Варна“.

Миналата седмица, работници и служители на химическия завод  „Агрополихим“ в Девня излязоха на импровизиран протест пред портала на предприятието.

Той бе срещу ниското заплащане и лошите условия на труд в компанията, която управлява завода. Тогава работниците заявиха, че ще преминат към ефективни стачни действия и ще блокират работата на „Агрополихим“, ако не бъдат удовлетворени исканията им.

„Агрополихим“ АД са отправили запитване до синдикалните организации, като от там са отговорили, че не са участвали в организиране на протести, тъй като няма предпоставки за такива.

„В  има постоянно действащ Комитет по условия на труд. Тъй като той е пряк проводник на предложенията на работниците, то за нас е непонятно защо вместо да се дадат предложения към него, евентуално недоволство би било изразено напълно анонимно, без никаква конкретика“, съобщават още от компанията.

Според източник на „Нова Варна“, който се свърза с медията ни, работниците, които са стояли повече от тридесет минути извън портала, са наказани административно, т.е. ако евентуално май месец решат да дадат премия от една заплата – излезлите няма да получат.

Той разказа, че през деня синдикатите са имали среща с ръководството за обсъждане на Колективния трудов договор. Хората разбрали и част от тях решили да излязат на обяд пред главния портал, за да види ръководството, че повече не може да се търпи и да се работи при мизерни условия и ниско заплащане.

В отговорите, изпратени до медията ни от компанията, се заявява, че снимката, която бе използвана в публикацията ни, е направена пред входа на ресторанта на завода, който осигурява безплатна храна и това е обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 ч., когато работещите са в обедна почивка. Не получихме конкретен отговор дали е имало наказани.

Но по информация на нашия читател, очевидец на случката, струпването на голяма група хора не е всекидневна гледка.

„Имаше не точно протест, а мълчаливо събиране, за да се види, че на хората им писна“, сподели той.

„Агрополихим“ АД е предприятие от тежката химия и едно от малкото, които са оцелели през годините на Прехода, успяха да се развият и да бъдат конкурентни на международните пазари, без да разчитат на държавна помощ или субсидии. В последните 10 години са инвестирали над 250 млн. лева в модернизация на производството, подобряване на работната среда и екология.

По данни на предприятието към този момент в двете фирми на компанията работят около 1000 души. Средната годишна брутна заплата на работниците през 2018 г. е била около 22 000 лв., като в нея не са включени тези на ръководния персонал. Това прави месечна заплата от 1800 лв.

*******
Спонсор на наградата този месец:happyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.