Категории: Черноморие

Пътуваме от Бургас до Александруполис и Батуми с хибриден екокатамаран

Реклама

Нов хибриден екокатамаран ще бъде доставен в Бургас по международен проект.

Съдът ще обслужва туристически маршрути от пристанище Бургас, а основните акценти в тях ще бъде представянето на културното богатство по крайбрежието.

В проекта участват партньори от България, Гърция и Грузия. Освен за разходка на туристи той ще служи и за изследване на морската вода. Екобусът е част от съвместния проект “Плаване по Черно море“ на Пристанище Александруполис съвместно със Сдружение „Клуб за спортен риболов Гларус” – Бургас и Международния център за социални и икономически изследвания – Грузия.

Днес работна среща по проекта се проведе в Морска гара – Бургас.

От българска страна ще бъдат разработени туристически маршрути в залива, по които ще плава екобусът. Катамарънът в момента се строи в корабостроителница „Стъклопласт“ ООД в Царево, предвидено е да разполага с 30 места за туристи.

Ще се задейства с електрически двигатели и ще има сензори, чрез които ще се изследват нивото на водорасли и кислород на водата. До края на годината катамаранът ще бъде пуснат на вода.

„Това ще даде възможност за анализ какво се случва с морето“, каза Янко Янков, представител на Сдружение „Клуб за спортен риболов „Гларус“. По думите на Янко Янков, проектът за разработката, реализирана у нас, се извършва по норвежки патент.

Водещата страна – Пристанище Александруполис, е предвидила изграждане на плаващи докове, които ще дадат възможност за развитие на яхтения туризъм,

„Щастливи сме, че имаме общ проект с пристанище Бургас. Като построим кейовата стена, ще влизат и яхти, както при нас“, заяви по време на срещата Кристос Дукас, изпълнителен директор на Пристанище Александруполис.

Снимка: maritime.bg

Този проект е част от синия растеж, който е важен за Пристанище Бургас. Той включва както крайбрежен туризъм и яхтинг, гръцката страна строи понтони, Пристанище Бургас чрез Сдружение „Клуб за спортен риболов Гларус“ е в етапа на изграждане на екокатамаран, първият кораб с електрически двигател ще функционира от пристанище Бургас.

„Данните, които ще бъдат предоставени в реално време, ще показват какво е състоянието в Черно море, а то се подобрява. Следващият етап на програмата е понтоните от пристанище Александруполис да бъдат реализирани в марина Порт Бургас“, каза по време на откриването на работната среща Диян Димов – изпълнителен директор на Пристанище Бургас.

Проектът е насочен към преодоляване на съществуващите пречки за туристическите потоци между черноморските пристанища и пристанищата на Северно Егейско море. Той е от интегриран тип и включва както инвестиционни дейности, така и създаването на интелектуални продукти и обмяна на добри практики между партньорите, които ще разработят морски туристически маршрути, достъпни с всякакви плавателни съдове, с акцент върху културното богатство по крайбрежието в трите сътрудничещи и търгуващи помежду си държави от хилядолетия – Гърция, България и Грузия. Интерактивната база данни на маршрутите ще бъде разработена от грузинския партньор и ще бъде достъпна както през терминалите и офисите, които ще се инсталират и оборудват на пристанищата в Александруполис, Бургас и Батуми, но и със свободен достъп в Интернет. Съвместно трите партньори ще създадат ръководство за собствениците на плавателни средства, които искат да плават между черноморските пристанища и северните Егейски пристанища.

Финансирането на проекта е 1 237 786,24 евро, като от тях 1 138 763,34 евро са от ЕС.

Проектът се реализира в рамките на две години.

На работната среща присъстваха зам.-областният управител на Бургас – Владимир Крумов, директора на РИОСВ -Бургас-инж. Тонка Атанасова, общински съветници, представители на морския и туристически бизнес в града, екоорганизации.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Този вулкан бълва злато на стойност 6000 долара всеки ден

Вулкан на Антарктида изхвърля злато на стойност 6000 долара всеки ден. Става въпрос за вулкана…

преди 46 минути

Черешите ли се превърнаха в новото злато: Ето колко струват в Пловдив и в Англия

Много хора са удивени от цената, ня която се предлагат ранните череши. Оказва се, че…

преди един час

Направиха нови записи на химните на Република България и Европа

В края на април министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха нови…

преди един час

Какви температури ни чакат по Черноморието утре?

От НИМХ прогнозират, че утре времето в страната ще бъде предимно слънчево, като това се…

преди 2 часа

Честито: Рапърът Боро Първи ще става баща (СНИМКИ)

Стана ясно, че рапърът от Варна Борис Мравков, известен с артистичния си псевдоним Боро Първи,…

преди 2 часа

Ген. Мутафчийски за COVID-19: Има нещо, което не знаем

Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски коментира, че е останал озадачен от това…

преди 2 часа