Категории: Варна

Позиция на ВМРО – Варна относно декларацията на партия ДОСТ

Реклама

Областното ръководство на ВМРО – Варна изразява дълбокото си възмущение от декларацията на партия ДОСТ, с която се предявява искане за законово признаване на турско етническо малцинство и други малцинствени групи на българска територия.

Остро осъждаме последвалото изказване на лидера на партия ДОСТ – Лютви Местан, в което той директно призовава за промяна в Конституцията на Република България, така че турската етническа група да получи официален статут на национално малцинство.

Категорично определяме подобни изказвания като антидържавна дейност, изразяваща се в открита пропаганда за разделение на обществото на религиозен принцип, а претенциите за признаване на каквото и да е малцинство на територията на България – като недопустими и противоконституционни.

ВМРО – Варна заявява своята безусловна подкрепа за инициативата на заместник-председателя на партията, г-н Ангел Джамбазки, да внесе сигнал до главния прокурор на Република България срещу партия ДОСТ заради антидържавна дейност. Настояваме г-н Сотир Цацаров да предприеме необходимите действия в защита на държавността, териториалната цялост и единството на българската нация, защото с притеснение определяме това искане като стъпка към претенции за следваща автономия.

Припомняме, че на територията на Република България живеят различни етнически общности и групи, НО ВСИЧКИ ТЕ СА НЕДЕЛИМА ЧАСТ ОТ ЕДИННОТО БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО. В този смисъл заявяваме, че протурската партия ДОСТ е в очевидна конфронтация с българските национални интереси и я определяме като противозаконна, тъй като е създадена на етническа и верска основа. А член 11, ал. (4) от Конституцията на РБ ясно посочва: „Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа…“. Всеки опит за внушаване на разделение на основата на национална принадлежност и национално самосъзнание се определя като недопустим акт според нашето законодателство.

Наше твърдо убеждение е, че действията на партия ДОСТ недвусмислено разкриват опитите на правителството на Анкара за намеса и влияние в българския политически живот. След като самият г-н Местан заяви, че декларацията на представляваната от него партия се появява в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент, ясно си даваме сметка, че тя е откровен популистки инструмент за мобилизиране на определени групи от българското общество в навечерието на европейския вот. Ние, както и нашите съратници от организацията на ВМРО – Шумен (Позиция на ВМРО – Шумен от 20.03.2019 г.) сме „против изпращането на депутати на турската държава в Европейския парламент чрез българските избори и имаме визията, че нашите представители трябва да защитават интересите на България и нейните граждани“.

Ето защо призоваваме не само нашите симпатизанти и избиратели, но и всички мислещи български граждани да осъзнаят важността на своя глас на 26 май 2019 г., защото залогът е висок, а това е техният принос към фундаменталната ценност за съхраняване на националната сигурност, мира и достойнството на страната – родина на нашите деца.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 5 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 5 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 5 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 5 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 5 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 6 часа