Категории: България

Продължава промиването на отровените тръби в Генерал Тошево

Реклама

Жителите на кв. „Пастир“ в Генерал Тошево ще останат поне още няколко дни без вода, докато отровните пестициди не бъдат напълно изчистени чрез промиване на тръбите, съобщава Монитор

Припомняме, че на 25 април, около 14 часа, кметският наместник на квартала Снежана Станева забелязала, че водата е с пяна и има специфичен мирис. Веднага са сигнализирани ВиК, РЗИ, ОД на МВР – Добрич. Водоснабдяването е спряно със заповед на директора на РЗИ в Добрич. Населението е информирано да не използва по никакъв начин водата от чешмите, дори и за животните.
Профилактиката на водопреносната мрежа в квартал „Пастир“ ще приключи на 30 април, понеделник. След това ще бъдат взети проби за качеството на водата. Към момента вода за битови и стопански нужди се доставя с водоноски. По постоянен адрес в квартала живеят 320 души. Инкасаторите са засекли водомерите на всички къщи и хората няма да платят за отровената вода и последващото прочистване на системата.
Районната прокуратура в Генерал Тошево ръководи досъдебно производство за замърсяване на водата. Досъдебното производство се води за евентуално престъпление по непредпазливост, което ангажира вината на всеки, който тури или примеси опасен за живота или здравето предмет във водопровод, откъдето се черпи вода за пиене. Установено е, че при доливане на вода в цистерна, съдържаща пестициди, поради ниско налягане на водата се е получило засмукване на течността във водопреносната мрежа. На мястото на инцидента са намерени туби на земеделски производител с листен тор и други пестициди, които действително са отровни, но при директна употреба. Веществените доказателства са иззети. Има конкретен заподозрян, но заради досъдебното производство името на земеделския производител не е огласено засега. Пострадали хора няма.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 5 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 5 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 5 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 6 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 6 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 6 часа