Категории: Варна

Пускат безплатен интернет на 10 точки във Варна

Реклама

Българският еврокомисар Мария Габриел символично връчи днес ваучер на кмета на Варна Иван Портних за изграждане на система за безплатен интернет на обществени места в европейската инициатива WIFI4EU.

Ваучерът е на стойност 15 000 евро и ще даде възможност за безжична връзка с високоскоростен wifi на 10-те места в централната градска част. На връчването присъства и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

„Община Варна беше една от първите, която кандидатства по този проект и в крайна сметка спечелихме. Считам, че това е една много сериозна придобивка за варненци и гостите на града, защото чрез безплатния интернет много по-лесно да използват мобилните приложения, които дават информация за забележителностите и обектите на културно-историческото наследство. Този проект на Европейската комисия е първата стъпка и нашата амбиция е в бъдеще да направим така, че в максимална степен в града да има достъп до безплатен интернет“, заяви кметът на Варна Иван Портних. Той благодари на еврокомисаря за избирането на Варна, като един от 30-те дигитални хъба в Югоизточна Европа. „Убеден съм, че това е сериозен стимул за нас като община, за IT сектора и стартъп общността, да продължим да създаваме все повече възможности за развитието в града, допълни той.

„За мен е за мен е чест и удоволствие да връча този ваучер, който всъщност е едно признание за работата на кмета и неговия екип, защото по този проект принципът беше „първи дойдох – първи обслужен“. Така че, когато получаваш над 10 000 регистрации в първите 10 секунди на отварянето на поканата за проекта, да видиш и Варна, и общо 113 български общини сред първите, за мен е истинска гордост и удоволствие“, заяви и еврокомисар Мария Габриел. Тя посочи, че морската столица е сред първите селекционирани, а България е втора в Европа по брой получени ваучери, които ще позволят в рамките на три години гражданите да имат високоскоростен достъп до интернет. „Свързаността и цифровизацията означават ползи за хората, означава младите хора да продължават да имат достъп до интернет, до информация, до култура, както и да дадем възможност на възрастните ни родители, баби и дядовци да имат свободна връзка с внуците си в България и в Европа, каза още еврокомисарят. „Нашата цел е със сегашния бюджет от 120 млн. евро да покрием до 8 000 общини. Разбира се за мен като комисар, би ми се искало тази моя идея да се превърне в история на успеха на ЕС, за да може следващия бюджет на Европейската комисия да има още повече средства“, допълни Мария Габриел.

Wi-Fi системата ще бъде изградена от минимум 10 точки за достъп, които ще обхващат: площад „Независимост“, пространството със сухите фонтани – между ул. „Михаил Колони“ и бул. „Княз Борис I“, храмът „Св. Николй Чудотворец“, Слънчевият часовник на входа на Морската градина, между Аквариум и Военноморски музей, зоната от басейн „Приморски“, сцена „Раковина“ и Летния театър – алея на Възраждането и други.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Важно предупреждение: Взривяват 160-метров стоманобетонен комин край Варна

На официалния интернет сайт на Община Девня беше обявено важно съобщение. Очаква се днес да…

преди 4 минути

„Червена тревога“ в Кипър

В кипърски медии се съобщава, че Кипър е в "червена тревога" заради възможно разрастване на…

преди 17 минути

България ще бъде домакин на учение на НАТО

Стана ясно, че страната ни ще бъде домакин на учение на НАТО за отговор на…

преди 24 минути

Влак блъсна и уби жена на ЖП линия в България

От пресцентъра на ОДМВР-Враца съобщават, че влак е блъснал жена на жп линията. Инцидентът се…

преди 35 минути

На 26 септември токът ще прекъсне на тези места във Варна и областта

От 24.09.2024 г. до 27.09.2024 г. В периода 9:00 ч. до 17:00 ч. Поради неотложни…

преди 43 минути

Разходка сред потайностите на античен Одесос – рубрика „Непознатата Варна“ (ВИДЕО)

В новото издание на рубриката "Непознатата Варна", водещата Зоя Георгиева ни среща с Николай Танчев…

преди 44 минути