in

Нашествие от рядка морска риба на Вълнолома във Варна

Морски гарги за закуска, обяд и вечеря пържат варненци. Неочакваното нашествие на рядката деликатесна риба в пристанището е необясним. На чепаре и морски червей на метър от дъното се ловят по 30 бройки на ден, пише 24 часа .

Трябват яки такъми, защото някоя, като удари, направо къса, обясни Петко Иванов, който извади гарга към килограм. “През 60-те години пред вълнолома, където в бетона има кухини, вреше от минокоп. който ловях на плувка на берена скарида. Но тази риба изчезна. Сигурен съм, че сега има парчета от 2 кила нагоре”, казва легендарният рибар Агоп Агопов. Минокопът, който в Балчик продават по 50 лева бройката, е от същото семейство на морските гарги, наричани още врани”. Това са черно-виолетови риби, подобни по форма на шарана. За разлика от враните минокопът е леко кафяв на цвят Ангел Чумата, шефът на таляна на “Траката” обяви, че през последните години в мрежите влиза по някой и друг минокоп.

Морските гарги се появиха преди 6-7 г. за учудване на ловците на сафрид на варненския вълнолом. Единични бройки от тази риба се хващаха на чепаре или морски червей и на буната на Кабакум. Кълването бе главно през нощта, а сегашното нашествие в пристанището е почти целодневно. Гарги хващат даже в стария канал за Варненското езеро.

Враните живеят по двойки и когато едната бъде хваната, другата също се жертва и се оставя лесно да бъде хваната. Рибата е толкова мощна, че 500-грамов екземляр с лекота отнася оставената без контрол въдица. По принцип минокопите и гаргите живеят на голяма дълбочина от 15 метра и се крият между камъните и тетраподите.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/