Нови територии за развитие на дигитални проекти обсъдиха във Варна

Реклама

Варненската икономика е преди всичко хотелиерство, строителство, химическа индустрия, транспорт, складиране и други помощни дейности в транспорта, търговия и услуги според НСИ.

Макар и бързорастящи, дигиталните компании не са структуроопределящи за Варна – повече от 70 процента от тези компании в страната са базирани в София, местно проучване в цифри няма. В тази картина дигитализацията на местната икономика означава преди всичко усилия сред местните ниско- и среднотехнологични сектори.
70% от нискотехнологичните компании в Европа са инвестирали в дигитални технологии от 2016 до днес. Колко дигитално грамотни са варненските компании от водещите традиционните отрасли, колко подготвени и заинтересувани са да отговорят на тенденциите за дигитализация? Какво им предлагат като продукти и услуги местните дигитални компании, какви нови територии са отворени за развитие на дигитални проекти за отговори на тези нужди, както и как бъдещи процедури по Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност могат да финансират подобни инициативи обсъждаха вчера на среща във Варна.
Заедно работиха по темата вчера представители на камари, браншови асоциации, клъстери и учебни заведения от различен ранг, както и предприемачи и мениджъри на големи компании, с участието на представител на Министерство на икономиката. Тази среща на заинтересованите страни беше част от поредицата инициативи, които Сдружение Бизнес агенция организира в рамките на проект „ДИВАЙС – дигиталните технологични компании в услуга на регионалните стратегии за интелигентна специализация“, Програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020. Водеща организация е Мрежата на европейските региони за прилагане на комуникационни технологии (ERNACT) – Ирландия, а партньори – Регионална асамблея на Северния и Западния регион – Ирландия, Агенция за регионално развитие на Западен регион -Румъния, Регионалното правителство на Кантабрия – Испания, Агенция Фоменто де Сан Себастиан – Испания, Университетът за приложни науки Сейнейоки – Финландия, Общинският съвет на Дерри Сити & Страбейн (Северна Ирландия, Обединено кралство), Лавал Майен Технопол – Франция, ВОКА – Стопанската камара на Западна Фландрия, и от българска страна – Сдружение Бизнес агенция.
Представен бе проведен по проекта анализ на търсенето и предлагането на услуги по дигитализация в региона. Интервюта, срещи и работилници, проведени с фирми от традиционните отрасли и дигитални компании, показват, че компаниите не познават голяма част от възможностите, които дигитализацията им предлага в дългосрочен план като гаранция за по-добро представяне. Малкото дигитални инструменти, които се ползват, са основно в сферата на дигиталния маркетинг. Дигиталните решения са единични, почти не се прилага цялостна стратегия за дигитализация сред МСП. Няма актуална подробна картина на варненската икономика като регионална специализация с обобщение по водещи отрасли като брой предприятие, заети лица и обороти, на базата на която да се планират и прогнозират съвместни дейности с дигиталния бизнес. Самите дигитални компании са ориентирани предимно към външни пазари и аутсорсинг и не предлагат активно услуги по дигитализация на варненските компании. Остра е нуждата от откриването на няколко дигитални иновационни хъба, специализирани отраслово, които да започнат обслужването на традиционните компании на ниво все още само оценка на готовността за дигитализация и насочване към дигитални фирми за подобряването й, преди да се търсят възможности за изграждане на хъбове с научна и производствена инфраструктура. Участниците се обединиха около идеята, че е необходима и градска специализация по отношение на дигитализацията за ориентир на стартъпите – дали в посока Смарт сити, IoT, health tech или друг фокус. Освен очакваните ваучери за внедряване на ИКТ инструменти по линия на ОПИК, бяха коментирани и други възможности за подпомагане на дигитализацията през нови или разширени процедури на ОПИК, както и с местни инициативи и инструменти. Бизнесмени представиха добри практики за специализиран фокус за градска дигитална специализация, с които се запознаха по време на съвместна визита в Лавал, Франция – град, постигнал огромен ръст на местната икономика, нулева безработица и растящ прираст на населението благодарение на специализацията си в областта технологиите от сферата на виртуалната и добавената реалност.
Групата на заинтересованите страни набеляза конкретни стъпки за съвместно действие и планира следващи срещи. Продължават регулярните информационни вторници за подготовка за Индустрия 4.0, които организира Индустриално-стопанска асоциация съвместно със Сдружението. Всеки вторник от 14 до 15 часа в залата на камарата се представят конкретни решения за подготовка на компаниите за дигитализацията съвместно с експертите на Бизнес агенция.

За повече информация –  www.vba.bg

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Край на спекулациите: Колко вода трябва да пием на ден

Ккато всички знаят, водата е един от основните елементи, необходими за живота на всеки организъм.…

преди 4 минути

Откриха авиобомба в оживен жилищен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в град София, съобщиха за медия "Нова…

преди 42 минути

Морето край Варна „завря“ от сафрид

Десетки лодки излязоха да си пробват късмета днес във варненския залив. Сафридът е тук от…

преди 49 минути

Не бързайте със смяната на гумите, съветват експерти

Според автомобилният експерт Филип Лазаров със смяната на зимните гуми няма нужда да се бърза.…

преди един час

Как да изкараме бързи пари във Варна: Пуснаха череши по 45 лева. Откъде ги берат

Един от най-скъпите плодове по това време на годината са черешите. Те вече се появиха…

преди един час

Планувайте си празничния уикенд. Вижте какво ще бъде времето

Лазаровден е и по Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър…

преди един час