Категории: България

Ученикът, обвинен в тероризъм, готвел тръбна бомба с 14 кг взрив (СНИМКИ)

Реклама

Над 14 килограма взривно вещество е подготвил ученика за самоубийствения атентат, който бе осуетен в Пловдив. Той е смятал да се самовзриви с т.нар, тръбна бомба, използвана от някои терористи в САЩ.

Снимки: Пресцентър МВР

Същото вещество е било използвано за атентатите в Белгия и Франция, както и на летището в Сарафово. Там количеството на веществото е било значително по-малко – 2,5 кг, съобщи на пресконференция заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от dir.bg.
Младежът е при родителите си и ще продължи да ходи на училище. Интелигентно и добро момче, заяви още Гешев.

Снимки: Пресцентър МВР

15-годишният младеж е бил вербуван след разговори в интернет. Там е добавен към секретен чат на Ислямска държава. У него освен множество самоделни бомби с пирони е открито и знаме на терористичната организация.

Снимки: Пресцентър МВР

„Открити са две устройства, едното в процес на изготвяне. В пластмасов съд той е смесил веществото с пирони“, коментира още Гешев. Той сглобил бомбата за 7-8 дни. Признанието направил по време на беседа с психолози. В началото детето твърдяло, че просто има интереси към химията. Смесило сам общодостъпни вещества, за да осъществи атентата.

Снимки: Пресцентър МВР

Ученикът от елитната гимназия в Пловдив е бил облъчван с видеоклипове и литература. Тийнейджърът смятал да взриви огромна бомба самоделка на обществено място в последния учебен ден. Близки на ученика усетили, че става нещо нередно и информирали службите. В четвъртък младежът е задържан.

Българските служби работят със свои колеги от чужбина, за да стигнат до самата групировка.

В претърсените помещения, където работел младежа, са открити пиратка с пирони, множество механични, електронни и електрикомеханични прекъсвачи за електрически вериги, раница с батерия и електрически вериги в нея, механични бутони, ключове за електрически вериги и др.

Снимки: Пресцентър МВР

„Това, което можем да кажем е, че става дума за класически случай на вербуване и радикализиране. Принципно, така наречените вербовчици са най-ценния капитал на една терористическа организация. Те струват повече от петрола и златото. Точно поради тази дейност, която развиват и резултатите, които постигат, явно са доста добре подготвени за това, с което се занимават. Това дете е било обект на може би година обработка от професионалист в тази насока. Няма да казвам какво е показвано на детето, за да вижда и да свиква. В някакъв момент за себе си е решил да приеме исляма. Тази процедура, която той е предприел не покрива изискванията за приемане на друга религия, но в случая важното е какво той си мисли“, каза още Гешев.

Според Гешев, детето е трябвало да бъде изолирано и с него да работят психолози и психиатри. Един от прокурорите се пречупва по време на гледането на мярката, изправен пред личната история на семейството, което съдейства на разследването.

Снимки: Пресцентър МВР

„Съдът във вчерашния ден е преценил в закрито заседание, че детето следва да бъде с мярка надзор на Детска педагогическа стая. Според мен това е в някаква степен грешка. Пречупи се един от прокурорите изправен пред личната трагедия на детето и семейството. Дали това беше правилно или неправилно – ще покаже времето. Смятаме, че работата с детето в изолирана среда е най-подходящото решение“, каза още Гешев.

Гешев помоли журналистите да не издирват детето, близките и учителите му, за да не доведе това до неприятен краен резултат на първо място за детето. До осуетяване на атентата се стига след 5-6 часа работа на службите за сигурност, заяви още Гешев.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Кола блъсна пиян пешеходец на пешеходна пътека по Черноморието

Пътен инцидент е настъпил на 15 май около 20:12 ч. на бургаската улица "Ал. Г.…

преди 3 минути

Масово хващат дрогирани по пътищата по Черноморието

От пресцентъра на ОДМВР-Бургас съобщиха за няколко случая на водачи на автомобили, хванати да шофират…

преди 8 минути

У нас задържаха гражданин на САЩ, издирван от Интерпол: Ето за какво гнусно деяние го търсят

Гражданин на САЩ, издирван от Интерпол, е бил задържан в гр. Благоевград, съобщават от Апелативна…

преди 15 минути

Варненец се класира на първо място на голям конкурс за писма

ОТ "Български пощи" съобщават за медия "Нова Варна", че предстои награждаване на победителите в националният…

преди 18 минути

Намериха трупа на простреляна жена в България

Стана ясно, че жена на 42 години от смолянското село Стража е починала, след като…

преди 28 минути

Това са подземните контейнери за отпадъци в Балчик: Ето как работят и защо са толкова ефективни (ВИДЕО)

От месец януари 2023 година в Балчик се внедряват подземни контейнери за боклук, като на…

преди 39 минути