Категории: България

Омбудсманът внася в парламента Закон за личния фалит

Реклама

Мая Манолова ще представи пред депутатите законопроект, който ще даде втори шанс на гражданите, изпаднали в неплатежоспособност

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че до две седмици институцията ще представи законопроект за частния фалит, който ще бъде още една възможност за гражданите, които са изпаднали в неплатежоспособност и нямат перспектива пред себе си и своите семейства, да получат втори шанс.

„Много от хората изпадат във финансовото блато, застрашени са от финансово изключване, заради лавинообразното нарастване на дълговете им“, коментира тя по време на инициираната от нея в институцията кръгла маса по проблемите на гражданите с фирмите за бързи кредити.

Общественият защитник уточни, че в ръководената от нея институция „много задълбочено и от дълго време работим с колегите за такъв закон. Ще го внесем в парламента и ще упражним натиск за приемането му от народните представители. Разбира се, преди това ще направим обсъждания с отговорните институции“, посочи Манолова, цитирана от пресцентъра на независимата иинституция, пише investor.bg

Омбудсманът припомни, че миналата година концепцията на този законопроект е била широко обсъдена с представители на работодателски организации, синдикати, различни министерства, Асоциация на банките в България, депутати.

„Очакват се и конкретни действия от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Те имат правомощието да внасят колективни искове, решенията по които след това са задължителни, и за взаимоотношенията на всеки един гражданин, нищо че не е участвал в този иск, с фирми за бързи кредити“, отбеляза Манолова по време на дискусията за ръст на задълженията на гражданите при т. нар. бързи заеми.

„От мен като омбудсман се очаква да защитя гражданите, защото за част от тях плащането на огромни лихви, разноски, обезщетения и неустойки е непосилно. Много от хората изпадат във финансовото блато, застрашени са от финансово изключване, заради лавинообразното нарастване на дълговете им. Така от моментно решение в труден за гражданите финансов момент, фирмите за бърз кредит се превръщат във фирми за бърз крах за тях“, смята Мая Манолова.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

6-годишно дете падна от висок блок и почина на място в Източен Лондон

Стана ясно, че шестгодишно момче е починало, след като е паднало от сграда в Източен…

преди 34 минути

Утре е важна дата за българската история. Знаете ли какво се е случило

Деветнадесетомайският преврат е държавен преврат в Царство България, извършен на 19 май 1934 година от…

преди 39 минути

Вече борят затлъстяването с безплатни инжекции за отслабване

Както е известно, затлъстяването се превръща във все по-голям проблем, не само за здравните системи,…

преди 44 минути

Млад мъж загина в зрелищна катастрофа на магистралата за морето

Стана ясно, че и днешния ден бе белязан от тежка катастрофа със загинал на магистрала…

преди 49 минути

Какви са условията за туризъм в планините през уикенда

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Времето е…

преди 2 часа

Как да слеем почивните дни и да си организираме дълга почивка

Предстоящия петък е 24 май (петък) . Това е Денят на българската просвета и култура…

преди 2 часа