in

Русия предлага на Турция изтребители Су-35

Снимка: wikipedia

„Ростех“ е готов да осигури доставките като алтернатива на американските F-35

Русия заяви, че е готова да продаде на Турция свои изтребители Су-35 като алтернатива на американските изтребители от пето поколение F-35, пише clubz.bg.

САЩ изключиха Анкара от програмата за производство и доставка на последните, защото турците купиха руски зенитно-ракетни комплекси С-400.

Руската държавна корпорация „Ростех“ е готова да достави изтребители Су-35 в случай на съответен интерес от турска страна, предаде ТАСС, цитирайки шефа на корпорацията Сергей Чемезов.

„Ако нашите турски колеги изявят желание, ние сме готови да разработим доставки на Су-35“, каза Чемезов в пресссъобщение, цитирано от агенцията.

На 17 юли Белият дом съобщи, че решението на Анкара да придобие зенитно-ракетните системи С-400 прави невъзможно участието й в програмата за F-35.

Вашингтон отбеляза, че продължава сътрудничеството във военната сфера с Турция, отчитайки ограниченията, свързани с покупката на руските комплекси за противовъздушна отбрана.

Су-35 е многоцелеви изтребител, разработен на базата на Су-27. На въоръжение е от 2014 г. и до момента са произведени 105 бройки. Смята се, че единичната цена на един изтребител е $83-85 млн.

Руснаците пробваха този тип бойни самолети по време на интервенцията си в Сирия.

*******
Спонсор на наградата този месец: RetroMuzeiVarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/