Категории: Варна

Кои са номинираните за „Почетен гражданин на Варна“?

Реклама

Общо 8 личности са предложени за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна“.

Публичното обсъждане за това кои от тях да получат най-високото признание на обществеността на града за принос за развитието на Общината и националната култура, ще се проведе на 24 юли от 16:00 часа в зала „Пленарна“ в Община Варна.

„Нова Варна“ припомня, че въпреки многото номинации миналата година отличието не бе връчено за първи път в историята на града. Мотивите за това бяха мненията на някои общински съветници, че няма истински достоен измежду предложените личности.

Тази година първият в списъка е Стефан Стаматов Стефанов, предложен от БФ по Гимнастика, по случай неговия 80-годишен юбилей за изключителен принос и заслуги като треньор по спортна гимнастика в национален и световен мащаб.

Следващото предложение е за проф. Милко Коларов – композитор и диригент и един от последните ученици на Панчо Владигеров, спомогнал много за развитието на българската музикална култура и популяризирането на гр. Варна като център на музикалното изкуство.

Хандбален клуб „Спартак – Варна“ се надява почетен гражданин да стане Пенко Златев Николов за определянето на Варна за Европейски град на спорта 2019 и за многобройните му заслуги в хандбала.

Инициативен комитет предлага престижното отличие да бъде дадено на твореца – артист и режисьор Ивайло Василев Стоянов, известен като Мариус Куркински за изключителните му постижения в националната култура и издигането авторитета на Варна по повод неговия 50-годишен юбилей на 4-ти декември тази година.

Отново по идея на Инициативен комитет, е предложен Хаджи Ламбрин Сотиров по случай 60-годишният му юбилей, участвал активно и допринесъл много за културния живот на Варна, за принос към образованието и опазването на културното и историческото наследство.

Академичната общност на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна предлага за почетен гражданин проф. д-р Димитър Енчев Камбуров – първият демократично избран ректор, който води политика на разширяване сътрудничеството и отваряне на университета към Европа и света, което дава стабилна основа за по-нататъшното утвърждаване на МУ – Варна.

Предпоследното предложение е за Борислав Дряновски – автор на редица книги и статии, със значим принос в културното развитие на Варна за изследване и популяризиране на историческото, културното и стопанското минало на морския град.

Академик Станимир Любенов Троянски също е сред предложенията за почетен гражданин на Варна. Понастоящем той е единственият академик произлязъл от Варна, с изключителни заслуги към българската наука.

.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy Life

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

В навечерието сме на Велики понеделник. Какво трябва да направим утре

Утре е Велики понеделник. Вярва се, че на този ден Иисус Христос влиза в Йерусалимския…

преди 7 часа

Воден ад: Пълна лодка с мигранти потъна край гръцки остров

Стана ясно, че гръцката брегова охрана е открила тяло на мъж, за когото се предполага,…

преди 7 часа

Моторист загина в тежка катастрофа

Стана ясно, че мотоциклетист е загинал на ул. "Оборище" в Лясковец. Произшествието е станало около…

преди 7 часа

Защо папата влиза в затвор във Венеция

Стана ясно, че папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото си пътуване…

преди 10 часа

Колко струва агнешкото дни преди Великден

Стана ясно, че от 17 лв. до 28 лв./кг. струва агнешкото за Великден на най-стария…

преди 10 часа

Димитър Главчев се отказва от новата си заплата

Стана ясно, че Димитър Главчев няма да получава заплата като министър на външните работи. Той зае…

преди 10 часа