Категории: АкцентиВарна

Варненци искат споделени алеи в Морската

Реклама

Поредният инцидент с блъснато дете в Морската градина във Варна от миналата седмица провокира поредната порция обществени дискусии за режима на движение в Морския парк на града.  

Това ни даде повод да потърсим компетентни мнения относно предвижването в любимия на всички варненци парк. В събота 4-годишно дете е отведено в болница, след като е било блъснато в района на Аквариума.

Преди време бяха поставени пътни знаци В9 „Забранено е влизането на велосипеди“ в Морската градина, малко след като беше изградена велоалея, която започва от Икономическия университет, успоредно на булевард „Княз Борис I” и завършва на Зоологическата градина. Знакът озадачи много хора и беше премахнат след броени дни. Така и не стана ясна причината за появата му.

Снимка: Фейсбук групата „ЗА велоалеи в Морската градина на Варна“

Според проучвания на доброволци от варненския велоклуб „Устрем“ Здравко Василев движението на велосипедисти по алеите в парка би трябвало да е забранено така или иначе, освен ако не е упоменато изрично. Така че тези знаци само допълнително са объркали обстановката.

„Ситуацията с движението в Морската градина е абсурдна“, коментира за „Нова Варна“ председателят на  варненския велоклуб „Устрем“, Здравко Василев. „Пешеходци, велосипедисти и домашни любимци се опитват да намерят хармония помежду си. Общината не се е погрижила да има обособено място за всички тях. Нито за контрола на случващото се. Като прибавим липсата на култура и толерантност, картината никак не е блестяща“.

Всъщност маркираните места за велосипедисти в целия парк са две – новата велоалея и тази на Станчовата алея, която свършва до Делфинариума. И двете на места са прекъснати и не става ясно как би трябвало да се придвижи пътуващият до продължението ѝ.

Членовете на велоклуба са изработили проект за движение в Морската градина и са го предоставили на вниманието на Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ през далечната 2015г. „Идеята ни беше да обсъдим проблемите заедно и да помогнем да се установи ред. Оттогава нямаме отговор, не отговарят на нашите имейли. Вдигнали сме ръце“, допълва Василев.

Ние искаме да има т. нар. „споделени“ алеи – добре маркирани, както за велосипедисти, така и за пешеходци. Както и засилен контрол. Проблем също се и местата за разхождане на домашни любимци.

Екипът на „Нова Варна“ очаква и отговора на специалистите от Общината по темата.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy Life

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Внимание, шофьори: Ако пътувате за Бургас утре, това е важно за вас

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание между 60-ти и 62-ри км на АМ…

преди 38 минути

Обявиха последни новини за състоянието на словашкия премиер

Стана ясно, че животът на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е в опасност след…

преди 42 минути

Почина една от най-популярните личности в света

Стана ясно, че е починала Алис Стюарт. Тя е ветеран политически съветник и политически коментатор…

преди 2 часа

Важно за всички ученици в България: Кога са на училище

Както е известно в момента тече дълъг уикенд за учениците в България. Децата са на…

преди 2 часа

С какво време започва новата седмица по Черноморието

През нощта облачността ще е предимно значителна и на места в Югозападна България ще превалява…

преди 2 часа

Изтеглиха 200 лева от сметката на 20-годишна след обява за продажба на дрехи в интернет

Стана ясно, че 20-годишна жена от исперихското село Подайва станала жертва на измама по интернет,…

преди 2 часа