Категории: Варна

12 филма се надпреварват в 27-oто издание на „Любовта е лудост“ във Варна (СНИМКИ)

Реклама

Тазгодишната награда на филмовия фестивал „Любовта е лудост“ за цялостен принос за развитието на българското кино ще бъде присъдена на Михаил Мутафов.

Най-новият филм на френския режисьор Оливие Асаяс – „Двоен живот“, ще открие 27-мия кинофестивал „Любовта е лудост“. Тазгодишното издание на надпреварата стартира на 23 август именно с прожекцията на любовната драма – от 19 часа, в зала 1 на Фестивален и конгресен център, и ще приключи на 1 септември. Организаторите пазят в тайна заглавието на закриващия филм – с прожекция на 30 август, 19:00ч..

Емблематичният за Варна голям български актьор Михаил Мутафов ще получи наградата за цялостно творчество при откриване на 27-то издание на Международния филмов фестивал .Любовта е лудост“. Това съобщи днес във Варна артистичният директор проф. Александър Грозев.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

27-ят МФФ“Любовта е лудост’, който традиционно превръща морската столица в българския Кан, е най-голямото киносъбитие у нас от години. 12 филма са конкурсните ленти като българското участие йдпр хфоркд „Пътуващо кино“ на режисьора Илия Костов, с Катерина Евро, Любен Чаталов и Юри Ангелов. В конкурса за дебютни филми се съревноваме с филма .Обичам те, Бойдин“ на режисьора Борис Михайловски с актьора Деян Донков. В конкурсната програма има включени филми от Канада, Финландия, Германия, Португалия и чак от Аржентина и Индонезия. Председател на петчленното жури е известният режисьор Виктор Чучков, а членовете са от Англия, Русия, Турция и Румъния.

Тази година за първи път има документална програма, в която публиката акцент е  филм за най-известния български полицай Никола Гешев на режисьора Васил Барков. В рубриката .Блясък от световните фестивали’ ще се завъртят филми от Иран, Румъния, Англия, Испания и Китай. Ще бъдат показани любими руски филми за 100-годишнината на .Ленфилм*.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Акценти в афиша са и две български заглавия от програмата – документалният „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев, посветен на учителя по физика Теодосий Теодосиев, и късометражният български филм „Seen“ на режисьорите Николай Драганов и Петър Бояджиев, който разглежда мястото и ролята на технологиите в съвременните отношения.

Тази година повече от 90 игрални филмови заглавия влизат в програмата, която съдържа международен конкурс /12 филма, произведени през последните две години/, панорами на филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света, най-горещите предстоящи хитове, филми на отделни автори, школи, течения и национални кинематографии, ретроспективи на българското кино.

Очакваните гости тази година от конкурсните филми са: режисьорът Пааво Вестерберг – Финландия, канадската актриса Елизабет Стюарт-Морис, Алексей Злобин и продуцентът Мартин Минасян на филма „Лорик“, Николай Ларионов от филма „Без мен“, португалският актьор Диого Мариа до Амарал, операторът на филма от САЩ „Пет сватби“ Христо Бакалов и други.

Екипът на фестивала отправя специални благодарности от името на Тошко Гяуров – директор на кинофестивала и на Фестивалния и конгресен център към Община Варна за подкрепата за фестивала.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

НСО потвърди: Починал е втория шофьор в катастрофата с Кирил Петков край Варна

Около 17.30 часа днес, 16 май, служебен автомобил на Националната служба за охрана е претърпял…

преди 10 минути

Извънредно: Край Варна катастрофира кола на НСО с Кирил Петков. Има загинал

Стана ясно, че днес около 17:30 часа на входа на Аксаково, област Варна, е катастрофирал…

преди 47 минути

Важно съобщение: Временно затварят този булевард във Варна

Заради отстраняване на опасно сухо дърво и клони утре за няколко часа ще бъде затруднено…

преди 3 часа

Обявиха добри новини за шофьорските книжки

От Министерството на вътрешните работи (МВР) обявиха, че са отстранени проблемите при част от процедурите…

преди 3 часа

Ето какво каза 100-годишен данъкоплатец пред изпълнителния директор на НАП

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов посети 100-годишен данъкоплатец в къщата му в смолянското с.…

преди 3 часа

Дара избухна след „Денсинг старс“: С Джими бяхме мачкани и порязани откъм оценки

Певицата Дара и партньорът ѝ в танцувалното шоу "Денсинг Старс" Джими вдигаха журито на крака…

преди 3 часа