Категории: АкцентиВарна

Варна ще има трима почетни граждани тази година

Реклама

Проф Милко Коларов, проф д-р Димитър Камбуров и Мариус Куркински ще бъдат носителите на най-престижното звание на града за 2109 година, решиха общинарите на днешната сесия на местния парламент

Снимка: СБК

Тримата ще бъдат удостоени с най-високо звание на града, стана ясно по време на дешната сесия на местния парламент. Припомняме ви, че само едно предложение за почетен гражданин на Варна получи одобрение от ПК „Култура и духовно развитие“. С пълно единодушие общинските съветници подкрепиха кандидатурата на проф. Милко Коларов – композитор, диригент и музикален педагог, носител на множество престижни национални и международни награди.

Проф. Коларов е един от последните ученици на Панчо Владигеров. Негови произведения са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света. Проф. Коларов допринася в значителна степен за издигане авторитета на българското музикално изкуство и престижа на Варна. През последните 27 години той е една от емблемите на ММФ „Варненско лято“, а като преподавател и диригент на симфоничния оркестър на НУИ „Добри Христов“ и на камерния ансамбъл „Симфониета“ той е подпомогнал творческото израстване на редица инструменталисти, композитори и музикални педагози. Творчеството на проф. Коларов е една от културните визитни картички на Варна. През 2018 г. той бе отличен с най-високия орден в сферата на културата – „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие, за високите му творчески постижения и особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството в България.

снимка facebook

Първоначалните номинации бяха осем. Те бяха номинирани от  инициативни комитети за почетни граждани на Варна, но те не събраха достатъчен брой гласове от членовете на комисията. За най-високото отличие на общината бяха предложени: проф. д-р Димитър Камбуров, създател на варненската ортопедична школа и дългогодишен ректор на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“; актьорът и режисьор Мариус Куркински; създателят на Народно читалище „Стара Варна 2010“ Ламбрин Сотиров; дългогодишният директор на Държавния архив в града Борислав Дряновски, както и Станимир Троянски – единственият български академик, произлязъл от Варна. Треньорът по спортна гимнастика Стефан Стаматов Стефанов и Пенко Златев Николов, емблематична фигура в българския хандбал, също бяха номинирани.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Утре е много важен ден за всички християни. Какво трябва да се направи

Утре, в понеделник е втория ден след Великден. Според православната традиция започва Светлата седмица –…

преди 54 секунди

Тази нощ в България: Хиляди се стичат към вълшебен извор

Стана ясно, че хиляди хора ще се стекат край извора в планинската местност Дамбалъ над…

преди 5 минути

Кола се вряза в Белия дом

Стана ясно, че водач на лека кола загина, след като се вряза с нея в…

преди 9 минути

Започва Светлата седмица. Какво символизира тя

Утре започва Светлата седмица. Тя поставя завършек на великденския празничен цикъл На втория ден след…

преди 12 минути

Ще чукнат ли термометрите 30 гардуса през новата седмица

В понеделник и вторник ще бъде предимно слънчево. След обяд над западните и планинските райони…

преди 16 минути

Митрополит Йоан с послание към всички християни във Варненската и Великопреславска епархия

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ – 2024 г. на † ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН Всечестни отци, представители…

преди 2 часа