Категории: Любопитно

Мъдрецът на Холивуд на 55

Реклама

Днес странният за мнозина човек и блестящ за много други хора актьор – Киану Рийвс, навършва 55 години.

Не малко пъти той ни е карал да се замисляме върху екзистенциални теми като живота и смъртта. Ще го направи и днес, след като си припомним някои от най-мъдрите му и докосващи цитати, пише dir.bg. Но преди тях, нека насочим поглед към някои важни факти за живота и кариерата му. Киану Рийвс е роден на 2 септември 1964 г. в Ливан.

Името му актьора означава „студен ветрец над планините“. Баща му е геолог и заради професията му Киану започва да обикаля света още на 2 години. Майка му се казва Патриша Тейлър, работи в развлекателната индустрия, а по-късно става гардеробиерка. След като родителите му се развеждат, Киану заминава за Ню Йорк с майка си и сестра си. По-късно тримата се местят в Торонто, където Киану се запалва по хокея. Той става толкова добър, че получава прякора „Стената“. По-късно обаче интересът към актьорското майсторство взима превес.

В края на 90-те се случват две трагедии в живота му. С дългогодишната му приятелка Дженифър Сим обявяват, че чакат дете. По-късно те разбират, че детето е мъртво в утробата. Това разбива връзката им. Две години по-късно самата Дженифър умира в катастрофа.

Работил е като управител в магазин за паста в Торонто. Дебютът му в киното е през 1985 г. в „One Step Away“. А година по-късно Рийвс участва и в американския „Youngblood“ заедно с Патрик Суейзи.

През 1986 г. е сериозният му пробив в киното с „The River’s Edge“ с Денис Хопър.

През 1988 г. Рийвс е част от звездния състав на филма на Стивън Фриърс „Опасни връзки“. В ролите са Глен Клоуз, Джон Малкович, Мишел Пфайфър, Ума Търман и др.

На следващата година излиза и „Bill & Ted’s Excellent Adventure“ – комедията, която окончателно утвърждава мястото на Киану в съвременното кино.

През 1991 г. излиза „Критична точка“ на Катрин Бигълоу с Патрик Суейзи, както и продължението „Bill & Ted’s Bogus Journey“. Същата година излиза и филмът, с който Киану отново впечатлява критиците – „Моят личен Айдахо“ на Гюс ван Сант, с Ривър Финикс. Следва „Дракула“ на Франсис Форд Копола с Гари Олдман, Уинона Райдър, Антъни Хопкинс и др. През 1993 г. Рийвс прави неочаквана роля в „Малкият Буда“ на Бернардо Бертолучи.

През 1994 г. премиера има филмът, с който Киану обра овациите – „Скорост“ на Ян де Бонт, със Сандра Бълок и Денис Хопър. Снима се и в хитовите филми „Верижна реакция“ с Морган Фрийман и Рейчъл Уайз и „Да почувстваш Минесота“ с Камерън Диас и Винсънт Д’Онофрио.

През 1997 г. участва в трилъра „Адвокат на дявола“, заедно с Ал Пачино и Чарлийз Терон.

Две години по-късно излиза уникалният „Матрицата“, който става един от най-добрите филми за годината. Режисьори са Анди и Лари Уашовски, а в ролите са още Лорънс Фишбърн, Кари-Ан Мос, Хюго Уийвинг и др. След „Матрицата“ кариерата на актьора достига най-големия си връх досега.

През 2001 г. излизат два филма с участието на Рийвс – „Месец любов“ с Чарлийз Терон и „Твърда игра“. След успеха на „Матрицата“, Уашовски обявяват, че филмът всъщност е замислен като първа част от трилогия и останалите две части ще излязат през 2003 г. и ще се превърнат в два от най-гледаните филми за годината. И точно така се случва. „Матрицата: Презареждане“ и „Матрицата: Революции“ носят много пари и слава на актьорите, които участват в тях.

Скоро след това Киану се откъсва от персонажа си Нео и участва в комедията „Невъзможно твой“ на Нанси Мейерс, с Джак Никълсън и Даян Кийтън. През 2005 г. излиза „Константин“ с Рейчъл Уайз и Шая ЛеБоф. Година по-късно отново има две заглавия с участието на Рийвс – „Камера потъмняла“ и „Къща на езерото“ със Сандра Бълок. Участва и в трите части на филма „Джон Уик“ – от 2014, 2017 и 2019 г.

Наскоро се заговори и за предстоящ нов филм „Матрицата 4“, в който Киану Рийвс отново ще влезе в образа на Нео.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 3 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 3 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 3 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 3 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 3 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 4 часа