Категории: България

Подробноси за руския шпионски „проект България“

Реклама

Председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов е с повдигнато обвинение за шпионаж, а ДАНС е издала забрана за срок от 10 години за влизане в България на руския генерал Леонид Решенитков. Това обяви на специален брифинг главният прокурор Сотир Цацаров.

Обвинението срещу Малинов е по чл. 105, ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи:

„Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.“

Николай Малинов е пуснат под гаранция от 50 хил. лв. и има забрана да напуска страната.

По думите на главния прокурор държавното обвинение и ДАНС са започнали разследване за пране на пари и трансфер на финансови средства, с които две неправителствени организации в Русия са осъществявали влияние върху българския политически и обществен живот. Сотир Цацаров посочи, че става дума за Общество „Двуглав орел“ и Руския институт за стратегически изследвания (организацията се ръководeше до 2017 г. от пенсионирания генерал от руското разузнаване Решетников, бел ред.). В процеса на разследването, в което е участвало и финансовото контраразунаване, службите са стигнали до Николай Малинов.

Според Иван Гешев Малинов осъществява състава на члена за шпионаж защото:

„Се е поставил в услуга на две организации, за да им служи като шпионин, като не е извършил престъплението по чл. 104.“ т.е не е събирал и предоставял на чужда държава или на представляваща държавна тайна“.

Той е приел „срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организации“, смятат още обвинителите.

Заплащането идвало както за Малинов и притежаваните от него търговски дружества, така и за „финансиране на различни мероприятия с въздействие върху българската политика“.

При вчерашните обиски е открита докладна записка на руски език относно „необходимата геополитическа преориентация на България“ или „това, което ние наричаме „Проект „България“.

Тя съдържала обзор каква е ситуацията и какви мерки трябва да бъдат взети да се промени насочеността от Западния свят към Руската федерация.

Целта е „геополитическа преориентация на България на основата на Православието и славянската култура и традиция“.

Малинов е описал 5 основни направления:

– дейност на неправителствения сектор

– създаване и поддържане на интернет сайтове

– създаване на собствен тв канал.

– създаване на влиятелен аналитичен център

– създаване на партия, която ще позволи постепенно прерастване в масова електорална сила.

Следвало също така да се въздейства върху политическия живот у нас „не явно, а по таен начин“.

За 3 години са документирани 30 негови пътувания в Русия и срещи с руския олигарх Константин Малофеев, както и с Леонид Решетников.

В цялата схема бил намесен и Цветан Василев, който предлагал за продан „активи на КТБ Груп – предприятия, създаващи около 9 % от БВП на България“.

Малинов, Решетников, Малофеев и Цветан Василев
Били са документирани срещи между Малинов, Константин Малофеев и Цветан Василев.

Движение „Русофили“ и особено неговият председател Николай Малинов и бивш депутат от БСП (напуска соцпартията през 2015 г., защото не била достатъчно русофилски настроена) се смятат за топлата връзка с ген. Леонид Решетников, бивш шеф на информационно-аналитичното управление на външното разузнаване на Русия, и руския инвестиционен банкер Константин Малофеев, когото САЩ и Европейският съюз санкционираха заради предполагаема финансова подкрепа за руските подразделения в Украйна, но в България е по-познат с връзките си с бившия банкер Цветан Василев.

Името на Решетников особено нашумя около президентските избори в България и ролята му около лансирането на кандидатурата на сегашния държавен глава Румен Радев. Преди време генералът предизвика политически скандал в България, когато се завъртя интригата, че на среща с Корнелия Нинова той е препоръчал на БСП да издигне за президент Радев – нещо, което Нинова твърдо отрече.

През 2015 година Малинов и Малофеев искаха да погълнат частната телевизия TВ7. По същото време в едно интервю Малофеев обяви, че връзката му с Малинов е „много близка“ – и предсказа „брилянтно бъдеще“ за русофилите.

На последните парламентарни избори през 2017 г. Малинов се кандидатира за депутат от листата на „Обединени патриоти“.

И малко „патриотичност“ от Гешев
Заместник главният прокурор и единствен кандидат за главен прокурор Иван Гешев използва случая да дръпне и нещо като кратка предизборна реч, в която успя да обясни какъв голям патриот е той самият.

Само по съвпадение денят, в който той и прокуратурата поведоха войната срещу руските шпиони има протест срещу неговата кандидатура, който е организиран от „Правосъдие за всеки“.

„За мен единствената разделителна линия в българското общество следва да бъде дали е обичаш страната си или не я обичаш. Дали си българофил или българофоб?. Аз и тези, които стоим пред вас не мразим никого и нищо. Ние обичаме родината си България, защитаваме българския национален интерес и спазваме българските закони“, заяви Гешев.

По-рано пред БНР Атанас Атанасов, бивш ръководител на Националната служба „Сигурност“ и съпредседател на „Демократична България“, коментира, че „става въпрос за предизборни маневри на двама души – (Бойко) Борисов и (Иван) Гешев“.

„Тази история е абсолютен кьорфишек. Борбата е за сърцата и умовете на определен кръг хора и то особено на евроатлантически ориентираните на предстоящите избори да подкрепят Борисов“, смята Атанасов.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Почина един от най-известните актьори на всички времена. Звездата от „Титаник“

Стана ясно, че е починал актьорът Бърнард Хил, известен с ролите си на капитан Едуард…

преди 11 часа

До броени часове драстично скачат цените на билетите за влак

Както е известно Националният железопътен превозвач променя цените на билетите за пътуване с влак заради…

преди 15 часа

Колко много хора празнуват имен ден утре. Това са имената

Утре е Гергьовден. Както е добре известно Свети Георги е от малкото светци, който е…

преди 15 часа

На връх Великден се навършват 11 години без Чочо Попйорданов

Днес се навършват 11 години от смъртта на Петър Иванов Попйорданов (11 юни 1964 –…

преди 15 часа

Какво става в АЕЦ „Козлодуй”: Спряха пети блок

Днес пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с…

преди 15 часа

Случи се чудо в малко наше село точно за Великден

Стана ясно, че в навечерието на Великден отец Йордан от храм „Св. Пантелеймон“ от с.…

преди 15 часа