Категории: ВарнаИзбори 2019

Петима са основните конкуренти за кметския стол на Варна

Реклама

Регистрацията на кандидатите за местните избори приключи. Петима са основните конкуренти в битката.

Представяме Ви малко биографична информация и тяхната политическа история до момента.

Иван Портних – ПП  ГЕРБ

Роден е на 18 ноември 1976 година в София като Иван Николаевич Портных в семейство на руснак и българка, като до 2011 г. е руски гражданин. Завършва 9-а френска езикова гимназия в София, а след това „Международни икономически отношения“ в Университета за национално и световно стопанство, има магистърска степен по бизнес администрация от Франкофонския институт за администрация и управление и от Университета от Нант. Специализира хотелски мениджмънт в Университета „Корнел“, САЩ. Говори английски, френски и руски.

От 2001 г. до 2013 г. Иван Портних е генерален мениджър на комплекс „Гранд хотел Варна”.
През 2010 печели наградата за хотелски мениджър на годината, присъждана от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Женен, с две деца.

През 2011 е избран за общински съветник във Варна от листата на ГЕРБ и оглавява нейната група в Общинския съвет. Председател на постоянната комисия „Финанси и бюджет“, заместник-председател на Общинския съвет във Варна. Избран е за народен представител на 12 май 2013 г. в 42-то НС. Кандидатиран е за кмет на Варна от ГЕРБ. Частичните местни избори за кмет на Варна се провеждат на 30 юни 2013 г. Печели изборите за кмет в град Варна на втория тур на 7 юли 2013 г.

За трети път се явява на избори. След оттеглянето на Кирил Йорданов печели изборите като кандидат на ГЕРБ и изкарва частичен двегодишен мандат. През 2013 година той получи 26,89% от гласовете на варненци, като беше на балотаж с подкрепения от БСП и ДБГ Христо Бозов.

През 2015 година той печели изборите с резултат 62,67%, или общо 76258 гласа от гласовете на варненци.

Проф. Анелия Клисарова – БСП

Проф. Анелия Димитрова Клисарова е депутат от парламентарната група на БСП за България в 44-то Народно събрание, заемайки постовете заместник-председател на комисията по образование и член на комисията по здравеопазване. Бивш министър на образованието
и науката в правителството на Пламен Орешарски.

Два мандата е била общински съветник и председател на ПК „Здравеопазване“ към Общински съвет Варна. Владее немски, английски и руски език.

Анелия Клисарова е родена на 13 декември 1961 година във Варна. През 1986 година завършва специалност „Медицина“ в Медицински университет – Варна, с награда „Златен Хипократ“ за отличен успех.

През 2005 година получава индивидуалната „Награда Варна“ за постижения в областта на нуклеарната медицина. От 1999 до 2004 година е зам.-ректор по научната дейност на МУ-Варна. От 8 март 2004 година е ректор на МУ-Варна. Преизбрана за втори мандат на 5 март 2008 година.

На парламентарните избори през 2013 година е избрана за народен представител в 42-то НС от листата на Коалиция за България в 3-ти МИР-Варна. През 2017 година отново е избрана за народен представител от същите листа и избирателен район в 44-то Народно събрание

За втори път кандидат за кмет на Варна. През 2015 година като кандидат на БСП получава 7,48% от гласовете на варненци, или 9 102 гласа.

Цветан Атанасов – Български социалдемократи

Роден във Варна. На 49 години, с висше икономическо образование. Женен, с три деца. Бизнесмен с опит в строителния бизнес, понастоящем създател и собственик на „Ретро музей“ във Варна. Не членува в политически партии, издигнат е за кандидат за кмет на Варна от партия „Български социалдемократи“. Популярен сред варненци с афинитета си към руската култура  и политиката на руския президент Владимир Путин. Шоумен, привърженик на контрола, прозрачността и твърдата ръка в управлението.

Костадин Костадинов  – партия „Възраждане“

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. във Варна. Завършва магистратура по балканистика през 2002 г. и по право през 2011 г. във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Член е на Националния изпълнителен комитет на ВМРО-БНД от 2007 г. до 2012 г. и регионален координатор на ВМРО за Варненска, Шуменска и Добричка област от 2002 г. до 2009 г.

Напуска ВМРО в началото на 2013 г. От 2013 до 2017 г. е директор на Регионалния исторически музей в Добрич. Женен, с две деца.

Oбщински съветник във Варна в коалиция „Варна“. „Възраждане“ спечелва малко над 1% от гласовете на изборите за Народно събрание.

На предишните кметски избори във Варна е кандидат за кмет издигнат от „ВАРНА“-АТАКА, ВЪЗРАЖДАНЕ, НОВА СИЛА и получава 5,49 % от гласовете или 6686 гласа.

д-р Николай Евтимов – ВМРО

Кандидатът на ВМРО за кмет на Варна Д-р Николай Евтимов е роден през 1960 г. във Варна. Висшето си медицинско образование получава през 1984 год. във ВМИ – Варна.

Работи последователно като хирург, а след това и завеждащ Хирургично отделение в Общинска болница, град Тутракан, хирург в Първа градска болница, град София, Клиника по Пластична хирургия и изгаряне, ВМА, град Варна. От 2007 до 2010 г. е асистент по урология към Клиниката по Урология, мултиорганна експлантация и бъбречна трансплантация „Мартин-Лутер“, Университет Халле – Германия

За първи път се явява на местни избори.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 2 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 2 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 2 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 2 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 2 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 2 часа