Категории: Варна

Музеят на Възраждането във Варна стана на 60 години

Реклама

На 4 октомври Музеят на Възраждането във Варна празнува своя 60-годишен юбилей.

По този повод от 10.30 ч. в зала „Одесос“ на Археологическия музей ще се открие Националната конференция „Музеят в историята и историята в музея – 60 години Музей на Възраждането, Варна“.

На конференцията ще си дадат среща учени от СУ „Климент Охридски“, Икономически университет – Варна, Университет по библиотекознание и информационни технологии – София, Н. Пр. Антонио Таркуиньо, почетен консул на Италия за Варна, Русе и Бургас, много музейни дейци от Варна и страната.

Инициативата за създаването му е на тогавашния пръв уредник в отдел „Българските земи ХV- ХIХ в.“ проф. Велко Тонев. С много любов към експонатите и желание да представи историята по интересен и достъпен начин, Велко Тонев подрежда няколко зали на ул. “27-ми юли” N 9,в сградата на първото българско училище във Варна преди Освобождението. Но една от залите остава и до днес една от най-атрактивните в музея – пресъздадената учебна стая с пособията за учене през Възраждането. Това е първата в страната възстановка на стая от взаимното училище и идеята е именно на проф. Велко Тонев, а изпълнението на идейния проект е възложено на М. Гечев. През 2016 г. музеят намира нов дом и днес се помещава на ул. Л. Заменхоф 21.

Музеят разполага с богат и разнообразен фонд, в който се съхраняват редки и ценни ръкописи, първи издания на важни за българската възрожденска история книги, сред които Рибния буквар, Стематографията на Хр. Жефарович и мн. други. В колекцията на музея са и картини на известни български художници, икони, църковна утвар. Сред атрактивните предмети са лични вещи на български опълченци и възрожденци, а револверната сабя на Х. Димитър е един от експонатите, който най-често участва в изложби извън музея. От 2017 г. музеят се сдоби с още един безценен предмет – едно от бойните знамена на Дж. Гарибалди, под което се сражават и много българи.

Музеят е автор и на много изложби, някои от които и до днес се представят от колеги в други музеи – например „Сабите на воеводите“, „Гарибалди и българите“.

*******

Стани част от новините с Нова Варна! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 2 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 2 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 2 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 2 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 2 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 2 часа