Категории: България

Днес е Световният ден за борба с диабета (ВИДЕО)

Реклама

Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване.

Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип, научаваме от сайта на Министерството на здравеопазването. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.

По повод Световния ден за борба с диабета, асоциация „Докосни дъгата“ реализира специален клип с участието на деца и младежи с диабет от цялата страна, които за първи път застават с лицата си и говорят смело за света, в който живеят. В докосващото сърцата видео, изпълнено с много искреност, със свои послания се включват и редица успели български спортисти и популярни личности, с идеята да насърчат младите хора с диабет и да покажат на обществеността, че те не са различни и могат да водят пълноценен живот.

„Неведнъж съм казвала, че диабетът не е болест, а състояние. Гордея се с децата и младежите на „Докосни дъгата“, защото заедно извървяхме дълъг път и постигнахме много. Общата ни подкрепа, уважението, приятелството и силата, които показахме през последните години, ни доведоха до този момент и реализацията на това видео – да имат куража да излязат и със силен глас да кажат на обществото: „Да, аз имам диабет, но не се срамувам от това и не се страхувам. Просто искам да бъда приет.“ Смятаме, че това поведение е най-силното оръжие срещу диабета“, споделя председателят на Асоциация „Докосни дъгата“ д-р Денислава Ангелова, която работи с деца с диабет от 11 години. и по чиято идея е създаден видеоклипът.

„Децата, родени с диабет, се нуждаят от разбиране, имат нужда да знаят, че не са различни. Те не трябва да бъдат гледани под лупа. Просто трябва да им подадем ръка, да ги прегърнем и да ги насърчим. С този видеоклип искаме да им покажем колко важно е никога да не забравят, че няма да видят дъга, ако гледат в земята.“, допълва тя.

Част от популярните личности, които застават зад каузата и участват във видеото, са сред лицата на „Докосни дъгата“ и подкрепят много от инициативите и кампаниите, организирани от асоциацията през последните години – детски диабетни лагери, дейности срещу агресията и насилието в училищата, „Мисия спорт на любимите герои“, „Младите хора – бъдещето на България – това сме ние“ и много други.

В ролята на посланици на инициативата „Бъди приятел с диабета“, освен децата на асоциация „Докосни дъгата“, са футболистите Светослав Дяков, Станислав Манолев и Пламен Илиев, втората тенис ракета на България Димитър Кузманов, надеждата ни в олимпийското карате Ивет Горанова, „златното“момиче Ренета Камберова, капитанът на баскетболния Левски Лукойл Асен Великов, вдъхновяващия шампион по тенис на маса за хора с увреждания Денислав Коджабашев, боксьорката с голямо сърце Станимира Петрова, световния шампион Детелин Далаклиев, чаровната усмивка на българската борба Елица Янкова, музикалните звезди Емилия Валенти, Яна Каменова и 100 кила, както и популярният тв водещ Александър Кадиев.

*******
Реклама:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ПП „Възраждане“ закри кампанията си във Варна (ВИДЕО)

Днес пред входа на морската градина ПП "Възраждане" закри кампанията си. Пред събралото се множеството…

преди 7 часа

Мариела Иванова: Образованието и подкрепата за младите семейства са мой основен приоритет

Мариела Иванова, кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме Промяната - Демократична България“ във…

преди 7 часа

Синята зона във Варна спира да работи още днес. За колко време

Стана ясно, че във връзка с провеждането на предсрочни парламентарни избори и частични местни избори…

преди 8 часа

„Възраждане“ с въпрос към МнВР по повод на скандална рисунка

Преди дни във Варна, в близост до плажа, беше изобразена ръка на войник, който държи…

преди 8 часа

Официално: Регистрираха първи случай на грип у нас за този сезон

Първи случай на грип за сезон 2024-2025 г. е регистриран в Националната референтна лаборатория „Грип…

преди 9 часа

Зеленски категорично отказа да се срещне с Гутериш

Стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски е отказал да се срещне в Киев с…

преди 9 часа