Категории: България

Какво слагат на трапезата най-бедните и най-богатите българи

Реклама

Няма изненада, че доходите на семейството са решаващи за това какво ще сложи то на трапезата. Оказва се, че най-богатите 10% от населението консумират 36% повече калории спрямо най-бедните българи, става ясно от данни на НСИ.

Храната на хората с по-големи финансови възможности съдържа средно по 2478 калории на ден, докато най-бедните – 10% от населението ядат по 1825 калории, 39% от които се набавят от хляб, тестени изделия и брашно.

По-малко хляб, повече зеленчуци

Заможните ядат по-малко хляб, но хапват повече месо, плодове и зеленчуци, пише „Труд“. Това обаче не значи, че се хранят по-здравословно, защото пият и пушат много повече от бедните си съграждани. Най-заможните 10% от населението за година изпиват средно по 49,5 литра алкохол и пушат по 1412 цигари, а най-бедните – само по 13,5 литра алкохол и 413 цигари.

Хората, които попадат в групата с най-високи доходи, ядат средно по 72,3 кг. хляб на година, 67,8 кг. плодове и 86,5 кг. зеленчуци. А най-бедните 10% от населението за година изяждат средно по 92,8 кг. хляб, 26,1 кг. плодове и 43 кг. зеленчуци. За година заможните консумират средно по 37,1 кг. месо и 15,6 кг. месни продукти, а бедните – 23,8 кг. месо и само 9,8 кг. салами, луканки и наденици.

Колко отделяме на месец за храна?

В България най-богатите 10% от населението разполагат на месец с малко по-малко от една средна заплата, която могат да похарчат само за себе си. Средният годишен доход на домакинствата, в които живеят най-заможните 10% от българите, е 25 924 лв., което прави по 2160 лв. на месец, сочат данните на НСИ. Всеки член на домакинствата на заможните разполага средно с 14 221 лв. на година, или с 1185 лв. на месец.

Сумата е доста малка на фона на средната заплата, която вече е 1266 лв. Причината за това е, че всички получени заплати, пенсии и други доходи се разделят между членовете на домакинството. Така дори човек да има висока заплата, ако в домакинството има безработен, деца или пенсионер, средният доход на човек пада значително. Другата причина средните доходи на елита на обществото да не са много впечатляващи, е че НСИ дели населението на групи от по 10%, каквато е световната практика. Така в групата на най-богатите 10% попадат около 700 хил. българи. От тях изключително богатите са малък дял, а останалите имат доста по-скромни доходи.

Най-бедните 10% от българите за цяла година имат среден доход от 1731 лв., което прави по 144 лв. на месец, сочат данните на НСИ.

За храна отиват между 23% и 41%

Най-заможните 10% от населението дават за храна 23,2% от разходите си, а само 10,7% от семейния им бюджет отиват за наем и плащането на сметки за ток, вода, парно и телефон.

При най-бедните за тези две най-важни пера от семейния бюджет отиват съответно 41,4% и 18,3% от разходите. В резултат богатите могат да си позволят да карат по-хубави и мощни коли, като дават 8,3% от разходите си за транспорт, а 6,9% от парите им отиват за свободно време и образование.

Бедните дават за транспорт 3,7% от парите си, а за развлечения и образование остават само 2,4% от и без това по-тънкия портфейл на семейството.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life Реклама:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Към 16.00 ч.: Ето колко избиратели упражниха правото си на глас според „Тренд“

Избирателната активност към 16.00 ч. е 26,4%, сочат данните от exit poll на социологическа агенция…

преди 59 секунди

Има проблем с машини за гласуване във Варна

Стана ясно, че са били установени проблеми с машини за гласуване в изборни секции в…

преди 11 минути

Само за 2 часа станаха 3 катастрофи в тунел „Топли дол“ на АМ „Хемус“: Временно е затруднено движението

Временно е затруднено движението в тунел "Топли дол" на автомагистрала "Хемус", съобщават от ОДМВР -…

преди 18 минути

Три години след трагедията с Денис Теофиков: Непоказвано видео предизвика подозрения за причината за смъртта му

Изминаха три години от трагичната смърт на фолк певеца Денис Теофиков. Сега се появи невиждано…

преди 26 минути

Деца подготвят концерт по случай Деня на народните будители край Варна: Ще има и празнично шествие

На 1 ноември предстои да отбележим Деня на народните будители. Това е български официален празник,…

преди 56 минути