Категории: АкцентиВарна

Прокуратурата във Варна подхваща случая с изчезналите край Норвегия български моряци

Реклама

След дни безрезултатно търсене обявиха двамата български моряци от екипажа на кораб „Стара планина“ обявиха двамата безследно изчезнали

От вчера Варненска окръжна прокуратура е образувала предварително производство за предизвикване на смърт по непредпазливост във връзка със случая с двамата изчезнали български моряци от екипажа на кораб „Стара планина“. Това съобщи за „Нова Варна“ окръжният прокурор Красимир Конов. По думите му експертизите и разпитите по разследването предстоят след завръщането на кораба, като е предвидено той да акостира в Констанца на 17 януари.

Варненското обвинение държи пряка връзка с норвежките разследващи органи, които нищят обстоятелствата около трагедията на място. По случая работят също и разследващи органи в Малта, тъй като кораба е на малтийски корабособственик. Това не е първият случай за прокуратурата за подобни инциденти на море, каза още Красимир Конов.

Двамата български моряци, които изчезнаха в ледените води край Норвегия на 2 януари, са обявени за безследно изчезнали. Според процедурата в такива ситуации, ако до 5 г. телата им не бъдат открити, те ще бъдат обявени за починали и чак тогава близките им могат да получат смъртни актове.

Както „Нова Варна“ вече писа жестоката трагедия, която отне два човешки живота, се разигра на 2 януари з 12.45 ч корабно време на борда на моторен кораб “Стара планина“, който е собственост на 5МФ, но плава под малтийски флаг. На борда му е имало 19 души екипаж, 18 от тях са българи, 19-ият – украинец.

По време на преход от пристанище Мурманск за пристанище Констанца двама от членовете на зкипажа паднали зад борда на кораба. Мястото е Норвежко море, на около 100 км от бреговете на Норвегия. По данни на корабособственика веднага е обявен сигнал за бедствие и са информирани бреговите власти. Под командването на Бреговата охрана на Норвегия е организирана спасителна операция със съдействието на два спасителни хеликоптера, но поради лошото време тя е прекратена около 19 ч.

В момента на инцидента метеорологичните условия са били много лоши. Духал е постоянен вятър със скорост 20-25 м/сек, имало е вълни, високи 9-10 м, а температурата на водата била 5-6 радуса.

Ръковдството на БМФ не съобщи за самоличността на удавените моряци, но няколко дни след това стана ясно, че единият от двамата е варненският футболист Викторио Ачев Все още не е ясно кой е другият изчезнал при трагедията български моряк.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life Реклама:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Днес избираме районни кметове на „Одесос“ и „Приморски“. Ето кандидатите

Днес избираме кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“. Частични избори за районни кметове се провеждат…

преди 3 часа

Във Варна подпалиха офиса на „Величие“

Ивелин Михайлов обяви във фейсбук, че "След вчерашния дебат по БНТ, мафията си показа лицето.…

преди 7 часа

Блъснаха жена на пешеходна пътека във Варна до голям хранителен магазин(ВИДЕО)

Днес, на 19 октомври 2024 година , събота след обяд на булевард "Цар Освободител" срещу…

преди 9 часа

Невиждан метеоритен дъжд връхлита Земята

Стана ясно, че орионидите се завръщат, обещавайки гледки на грандиозен метеоритен дъжд този уикенд. Според…

преди 11 часа

Децата на Биляна имат нужда от помощ. Ето как да помогнем

Стана ясно, че Асоциацията на българските съдии по футбол организира дарителска кампания в подкрепа на…

преди 11 часа

Очаква ни мразовита нощ. Ето какви ще бъдат температурите

"Copy paste" на изминалата ще е предстоящата нощ. Отново ни очакват минимални температури около и…

преди 11 часа