in

Полицията във Варна: Няма сигнали за отвличания на момичета по спирките в града

Снимка: Нова Варна

Във вторник в редакцията на „Нова Варна“ бе получен сигнал от момиче, което твърдеше, че мъже са се опитали да отвлекат нея и други момичета на различни автобусни спирки в града.

Ето и част от съобщението ѝ:

Здравейте, пиша този пост с цел да предупредя младите момичета като мен. Днес в 15;30 на спирката на обръщача посока център (Владиславово) ми се случи нещо много плашещо. Чакам си автобуса на спирката, имаше други хора, които също чакаха, предимно възрастни хора. Един човек се приближи към мен ( изглеждаше ми около 35-40 годишен), аз естествено се отдръпнах, в същия момент дойде 14 номер, който не ме устройва до работа и този въпросния човек си измънка: ,,Качвай се“. Помислих че, не говори на мен, тъй като не го познавах. Дойде 82 номер отново каза ,,Качвай се“. Дойде и трети автобус, при което той започна да ми повишава тон ,,Качвай се момиче бързо на живот и смърт е“ . Аз го попитах на мен ли говорите, той ми каза ,,Да, качвай се бързо, махай се от тук , млада си пази се“.

Тя бе посъветвана от екипа ни да подаде сигнал в полицията, но днес стана ясно, че тя не е предприела подобни стъпки. Постът ѝ бе разпространен в много варненски групи.

Във връзка с това от Областната дирекция на МВР във Варна изпратиха своята позиция до медиите.

По повод публикации, появили се през последната седмица в социалните мрежи и последвали множество коментари, снимки и споделяния, свързани с твърдения за отвличания на непълнолетни момичета от автобусни спирки във Варна, уточняваме следното.

В подразделенията на ОДМВР – Варна сигнали с подобно съдържание не са подавани, не са регистрирани и такива инциденти, както през последната седмица, така и през цялата предходна 2019 г.

Напомняме, че чл. 326., ал.1 в Наказателния кодекс на Р България гласи: „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години“

Сигнали и съобщения за произшествия или противоправни деяния гражданите следва да подават на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.