in

МВР пусна кадри от спецоперацията на „Калотина“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: МВР

На 6 февруари бяха извършени действия на ГКПП „Калотина“ по образувано досъдебно производство в Специализираната прокуратура, а днес МВР пусна и кадри от операцията.

Операцията бе осъществена от служители на ГДБОП, Дирекция “Вътрешна сигурност“ в МВР, ГДНП, СДВР и антикорупционната комисия, под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Снимка: МВР

Разследването е започнало през май 2019 г. след подадени в Дирекция „Вътрешна сигурност“ множество сигнали от граждани за искани парични суми под формата на такса „почерпка“. Групата е действала от началото на 2019 г., на върха на пирамидално изградената структура стоял началникът на митнически пункт Калотина, а в състава й участвали митнически инспектори и гранични полицаи, информират от пресцентъра на МВР.

Снимка: МВР

Искането на сумите ставало директно или чрез мимики и жестове, според събраните данни ролята на граничните полицаи била да създават проблем, без да имат основание за това, и да препращат шофьорите към митническите служители за извършване на евентуална проверка с рентген или щателна митническа проверка.

Снимка: МВР

Средно по 800 до 1000 евро се събирали на смяна, като разпределението ставало по следния начин – всеки от участниците в престъпната схема заделял по 50 евро, която предавал на началника на митническия пункт, а останалото се разпределяло между другите участници. В хода на процесуално – следствените действия от домовете на задържаните са иззети наркотични вещества, митнически пломби и парични средства – левове, турски лири и евро.

Снимка: МВР

Директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Стефчо Банков допълни, че в структурата са постъпили множество сигнали от граждани, повечето от които турски. Те съобщавали, че през ГКПП – Калотина не било възможно да се премине, без да се плати. Той поясни, че в хода на проведеното разследване тези сигнали са били потвърдени, а успешната операция е съвместно дело на всички участвали в нея структури и е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура. Ст.комисар Банков допълни, че по инициатива на дирекцията по случая е работено и със сръбските партньорски служби.

Снимка: МВР

Като обвиняеми са привлечени 20 души, като сред тях е началникът на митническия пункт Калотина, 15 митнически инспектори и четирима гранични полицаи.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/