in

Тол системата започна с фалстарт

Тол системата не работи изрядно, въпреки че официално беше въведена вчера

Това показа проверка на ГКПП „Калотина“, съобщи bTV. Превозвачите получиха гратисен период до 27 март, в който могат да пътуват без бордови устройства и GPS тракери, а отчитането ще става с маршрутни карти. Конзолите за продажба не работеха в продължение на няколко часа тази сутрин.

Шофьори, влизащи в България, не знаеха как да процедират защото ако продължат без маршрутна карта – ги грози глоба.

„Исках да си купя маршрутна карта за деня, но системата е фал. Казаха, че в национален мащаб системата се е сринала. Нищо не знам. Ще изчакам“, каза водачът на тежкотоварен автомобил Стефан Попов.

От пункта на продажба на винетки на „Калотина“ не успяха да дадат отговор защо системата не работи. Обясниха, че е извън строя от няколко часа и изписва грешка. Проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура, е един от хората, които са участвали в разработването на тол системата. По думите му системата не е блокирала.

„Вчера получихме доста запитвания от водачите как да си вземат маршрутни карти, в момента използвахме смените на митниците, за да сменим маршрутните карти, Прекъсването трябваше да е 10 минути, малко е по-голямо, но в най-кротки срокове системата ще бъде пусната“, каза Асенов.

По думите му са прекъснали системата, за да коригират проблемите, които са възникнали през първия ден от въвеждането на тол системата. Уточни, че не са предупредили служителите на пунктовете за продажба, защото очаквали прекъсването на системата да бъде за няколко минути.

„Направихме един ъпдейт през нощта, видяхме, че има още неща, които да оправим и преценихме, че може да продължим при смяната на митничарите. Инструктирали сме тол контрола да прави т.н. „асистирано правоприлагане“, което означава, че когато се констатира нарушение – първо да се насочи водачът къде да си купи маршрутна карта“, уточни представителят на АПИ.

Проф. Асенов посочи, че след въвеждането, основен проблем за хората е да си избират правилните маршрути от картата. Той поясни, че те се продават на 92 места в страната, а издаването им отнема между 2 и 5 минути.

Проблемът беше отстранен около 8:30 ч. Вчера до 21 ч. на пунктовете за продажба на ГКПП-тата са продадени 1764 карти, а чрез терминалите на ГКПП-тата – 4983.

 

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/