in

Жител на варненско село под карантина, прибрал се от Франция с мъж от заразеното семейство от Бургаско

Снимка: Pixabay

Жител на дългополското село Медовец е поставен под карантина заради контакт с мъжа от заразеното с коронавирус четиричленно семейство от бургаското село Добромир, за което бе съобщено на брифинг тази сутрин.

Семейството е под домашно лечение, тъй като всички са с леки симптоми, а жителят на село Медовец е под домашна карантина и към момента няма симптопи на заболяването. Върнали са се от Франция на 18 март и са били в една група.

Това съобщи кметът на община Дългопол Георги Георгиев във „Фейсбук“.

Ето какво пише той в публикацията си:

От вчера имаме вече четиричленно семейство от с. Добромир, община Руен, с положителни изследвания за коронавирус. Мъжът е на 47 г. и е пристигнал от Франция на 18.03.2020 г. Болни са още съпругата му на 45 г., дъщеря им на 20 г. и синът им на 15 г. Първите оплаквания са се появили още на 22 март.

На семейството, тъй като е с леки симптоми, е назначено домашно лечение. По наши данни, в групата, с която мъжът е пътувал от Франция, е имало и жител от с. Медовец.

Нашият съгражданин е с наложена карантина и към момента няма симптоми на заболяването.

Призовавам за още по-отговорно отношение към наложените мерки, за ненапускане на дома, както на хората под карантина, така и на всички членове на семействата им, с които са в контакт.

Спазвайте строго личните мерки за безопасност:

– излизайте само при неотложна нужда с поставени ръкавици, предпазни маски и по възможност очила;

– не се струпвайте, и не говорете един с друг на разстояние по-малко от 1 м.

Уважаеми роднини и съседи на хората с наложена карантина, от нашето отговорно отношение зависи, дали около 10-15 април ще се поздравим с успешно преминатата карантина или ще налагаме още по-строги мерки върху всички контактни, както и върху цялото населено място за период от 28 дни (съгласно актуализираната заповед на министъра на здравеопазването от 27.03.2020г- за случаи с положителна проба за коронавирус).

На проведената вчера (27.03.2020 г.) сесия на Общински съвет Дългопол беше гласувана сума за профилактика и справяне със заразата с COVID-19, част от която ще бъде използвана за закупуване от Общината на бързи тестове за откриване на заразени с коронавирус или прекарали болестта.

Планираме да изследваме всички с наложена карантина, всички лични лекари, всички лекари и служители от Неотложната помощ в гр. Дългопол, както и всички общински служители, които са в пряк контакт с гражданите.

За спокойствието на всички родители, които изпращат децата си на училище или градина, съобщавам, че преди подновяването на учебните занятия, ВСИЧКИ работещи в образователната система на общината ще бъдат тествани.

Изследванията ще се извършат по населени места от правоспособен лаборант, по график обявен от общината. Първите тестове се очакват най-рано в края на другата седмица.

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.