in

С декларация или SMS: Дончев уточни как ще бъдем допускани да излизаме от къщите си

Кадър: Нова

Правителството разработва приложение, което може да бъде инсталирано на всеки мобилен телефон

Има и по-тежки карантинни мерки от взетите в момента. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.  „Ако се наложи може да се вземат и по-тежки – тотално карантиниране на рисковите групи – възрастни хора и такива с хронични заболявания или излизане само с декларация или смс, ще се вземат“, отсече той.  „Може въобще да не се наложи мярка със смс. Ние от дни разработваме виртуална система. В рамките на седмицата ще я представим. Тя ще е достъпна за гражданите. Там всеки ще може да проверява, ако има симптоми, дали е бил в контакт със заразен например“, заяви Дочнев.  „Това ще може да се изтегли като приложение на мобилния телефон. Там може да се отбележи, че излизаш например. Тази система ще бъде представена в четвъртък“, каза вицепремиерът в ефира на Нова.

„По-строгите мерки са планирани все пак, готови са като документи, просто не са задействани. Основно става въпрос за ограничаване на причините за излизане – например да са само до аптека или магазин или по работа“, каза той.  По думите му в никакъв случай не трябва да се допуска струване на хора.  „Ако се водим от опита в Азия, всичко трябва да отмине до 3 месеца. Следим непрекъснато какво се случва в другите страни. Следим и всички научни публикации. Основните въпроси си въпроси са колко заразени, колко починали и колко време“, казва той. „Мярката 60/40 се прилага почти навсякъде. Няма безспорна мярка“, смята Дончев.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/