Категории: България

Вълчев разкри всички подробности около учебната година и изпитите (ВИДЕО)

Реклама

Министърът на образованието сподели промените, които ще бъдат направени, вследствие на удължаването на извънредното положение до 13 май

„Различните изпити ще се наложи да бъдат отложени с няколко дни, като държавните зрелостни изпити вероятно ще се проведат на 30 май – 1 юни“, заяви министър Вълчев и допълни, че кампаниите на висшите училища ще бъдат изтеглени с поне 8 дни, за да може да се издадат дипломите.

За обучението в електронната среда няма единна система, защото няма как да бъде създадена в такъв кратък срок. Единият вариант е с виртуални класти стаи, като има различия още преди стартирането на карантината поради грипните ваканции в различните области. „Ние сега организираме професионална оценка как се случва това дистанционно обучение, факт е, че е трудно и благодаря на учителите и родителите и се случи за голяма част от децата, където се вижда ангажираност на родителите. Много училища се справиха, други не успяха като са ползвали повече платформи, несъобразяване с времето на децата, но това което виждам като препоръки, училищата обменят практики и осъществяват взаимопомощ. Отказвайки се от единната организация ние няма да имаме единно отучване и това което ще трябва да се случи при връщане в училище е да се вземе материала“, заяви още министър Вълчев.

Той заяви, че има проблем с не малка част от учениците дори и при присъствено обучение и това е поради незаинтересованост на родителите и голяма част от тези деца имат проблеми в обучението, но с тези 11 процента работят медиатори, които работят с предпазни облекла и маски. „Като цяло системата положи много усилия, справи се с електронното обучение и средно дори децата учат повече“, заяви министър Вълчев и допълни, че дори има сигнали за претоварване на децата и учителите, но има и психолози които да работят с децата.

Ще се предложи отлагане на изпитите за след 7-ми клас, които ще се случат на 13-15 юни.
За оценяването на след 4 клас не виждат да има проблеми, защото то е за обратна връзка между училищата, както и тези за 10 клас. Това което няма да може да се проведе са част от националните кръгове и олимпиади, като проблема е част от тях участват във формиране на оценките, като ще се предложи да се вземат резултатите от областните кръгове.
Министър Вълчев подчерта, че в изпитите няма да има материал който не е взет и ще се съобразят с най-бавните училища.

На въпрос дали се обсъжда вариант да се учи и в събота, за да може децата да вземат материалите, Вълчев заяви, че има такъв вариант за няколко съботи и това няма да бъде задължително програма, да са се компенсира това което не се е случило по време на дистанционната форма на обучение.

Министър Вълчев, бе категоричен, че висшите училища са били подготвени за дистанционното обучение, но има проблем при тези, които изискват практика.
Никой от нас не е достатъчно подготвен да работи с днешното поколение деца, факт е че те учат по различен начин. Затова стартирахме компютърно моделиране за децата от 3 клас. За компютърното умение на учителите имаме изкривена възрастова структура. Това, че системата стартира за три дни означава, че все пак учителите са подготвени. Това което се случи в системата е една уникална помощ между учители“, заяви министър Вълчев и благодари на учителите, като допълни, че все пак има е имало и такива, които не са се справили, но ще се работи с тях.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 4 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 5 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 5 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 5 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 5 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 5 часа