in

Важно: Обясниха всички симптоми на болните от Covid-19 у нас и с какво точно ги лекуват (ВИДЕО)

Колаж: Нова Варна

Доц. Георги Попов, шеф на катедрата „Инфекциозни болести“ на ВМА обясни всички симптоми, които наблюдават при болните от коронавирус в страната

„Отчитаме семейства на заболяването. Имаме комуна от 11 жени и 1 дете дори, от които 7 са положителни. Заболяването засяга хора с добър социален статус, повече от добър. От наблюдаваните по домовете имаме 4 души с налагащо болнично лечение. Изпращаме доброволци при тях, включително в комуната“, обясни доцентът и допълни, че не сестри, а лекари наблюдават ежеминутно болните в болниците. Във ВМА е и най-върастната жена на 86 г.

„32-86 г. е диапазонът на заразените. Жените са 40 на сто, мъжете – 60. Скритият период е от 2 до 9 дни.

„Основните клинични прояви, симптоми са:

  • повишение на температурата, нямаме бурно остро повишение с 39-40 градуса за часове, а се повишава бавно. Болните постъпват с 38 градуса, заяви доцентът. Има дълъг период, от около 8 дни, на температурата.
  • Сухата кашлица също е дълъг симптом.
  • Запушва се носът, но това се преодолява бързо.
  • Прави ни впечатление главоболието.
  • При хора над 50 години задължително се отчитат хипертонични реакции, кръвното се повишава на 180 на 100. Но това се овладява бързо.
  • Задухът е доста силен симптом.
  • Почти 3 на сто от болните има загуба на мирис и вкус. В комуната 90 на сто процента са имали този симптом.
  • Диарии също имаме, а един болен имаше обривен синдром.
  • След това се появява пневмония, наблюдаваме много тежки рентгенови прояви.
  • Тук се лекува с антибиотици, а при възрастната жена се добавиха кортикостероиди, в малки дози и за кратко, обяви той.
    Според доц. Попов като се видят ниски левкоцити, може да се каже, че пациентът е с коронавирус.
  • Около петия ден се развива пневмонията, а около 10-ия ден сатурацията рязко спада и болните загиват за часове“, обясни доц. Попов.

„Подобно на модела на другите вирусни заболявания, не се очаква хронифициране и усложнения в живота по нататък. Нямаме установени допълнителни усложнения, но беше съобщено за увреждане на нервната система и бъбречна недостатъчност“, обясни доцентът.

Какво отчете той за лечението:

„Лечението, освен с антибиотици, става и със съвременните производни на хлороквин, прилага се калетра при някои болни“, обясни доц. Попов.
На въпрос относно хинина Мутафчийски отговори, че препаратът се прилага само в болнични условия. Нямаме отношение към износа и производството на лекарства, заяви той.

Публикувано от Ивайла Андонова

Завършила съм бакалавър Финанси и магистратура Артмениджмънт. Вдъхновението ми са музиката и хората. Обичам думите да се леят както мелодията, която образуват нотите в един такт и едновременно с това да предизвикват емоция във всеки един човек, до когото се докоснат.