in

Инж. Пеньо Ненов, кмет на Бяла пред „Нова Варна“ за извънредното положение и мерките

снимка: официален сайт на община Бяла

В извънредното положение, наложено в страната, редакцията на медия „Нова Варна“ се свърза с Община Бяла и кметът инж. Пеньо Ненов.

Отговорите за това има ли заразени с коронавирус в община Бяла и колко души са под карантина може да прочетете тук.

Има ли заразени с COVID-19 на територията на Вашата община?

– На територията на община Бяла няма лица заразени с корона вирус инфекция.

Има ли лица поставени под карантина, какъв е статутът им (местни, върнали се от чужбина, ако да, от къде и кога са се върнали) ?

– Две лица, завърнали се от чужбина са поставени под карантина.

Следи ли се за състоянието на тези лица?

– През 14-дневния период, лицата под карантина са под постоянно наблюдение, както от страна на личните лекари така и от страна на Общинския кризисен щаб. Към кризисния щаб е създаден дежурен екип, който се грижи за снабдяването на карантинираните лица с хранителни стоки и продукти от първа необходимост.

Имате ли повишена натовареност по отношение на социалния патронаж за възрастни хора. Голям ли е процента на самотно живеещи възрастни хора?

– Отначалото на извънредното положение, въведено в страна, екипът на Домашния социален патронаж работи с почти двойно увеличен обем. Към социалната услуга са добавени възрастни, хронично болни, трудно подвижни и самотно живеещи. Ежедневно се доставя топла храна на общо 134 потребители, съответно в гр. Бяла – 72, с. Горица -13, с. Господиново – 25, с. Дюлино – 19 и с. Попович – 5.
Заедно с общинския съвет на БЧК Бяла сме създали организация за доставяне на лекарства и продукти от първа необходимост до домовете на хората. Заявките се подават на телефон +359 884 332 301 и се изпълняват всеки ден.

Имате ли информация от страна на личните лекари са увеличаване процента на болните от остри и респираторни заболявания по време на извънредното положение?

– Представители на амбулаториите на личните лекари на територията на Община Бяла са част от Общинския кризисен щаб. Те от своя страна своевременно предоставят информация за здравословното състояние на своите пациенти. Към момента не се наблюдава тенденция на увеличение на острите респираторни заболявания.

Как стои въпросът с дезинфекцията от страна на Общината. Кой я извършва? И с каква честота и какви действия са извършени до момента?

– Всички мерки и предписания на здравния министър и министерски съвет се спазват стриктно. Служители на Община Бяла всяка сутрин по график извършват дезинфекция на всички входове на град Бяла; главните улици и тротоарните площи пред обществени сгради и институции осигуряващи административни и социални услуги, хранителни магазини и аптеки;главните улици в съставните села от Общината;

Спазват ли се ограниченията наложени от националния щаб за избягване на заразата?
– Ограниченията наложени от Националния оперативен щаб се спазват от всички в Община Бяла. Гражданите проявяват разбиране и се съобразяват с мерките, благодарение на тяхното отговорно отношение в Бяла е спокойно е не се създава паника.

Осъществяват ли се транспортни връзки с областния център, намален ли е графикът на автобусите?

– Графикът на автобусите обслужващи линията „Бяла-Варна“ е редуциран и се изпълняват по 2 курса на седмица – „Бяла – Варна“ в понеделник от 07:45 часа и „Варна – Бяла“ в петък от 17:20 часа. Друга възможност са микробусите, които обслужват линията „Варна-Бургас“, но те също работят в намален обем.

Имате ли информация за регистрираните граждани на бюрото по труда. Има ли увеличаване на безработицата?

– По данни на филиала на „Агенция по заетостта“ в Бяла от началото на извънредното положение се наблюдава увеличаване на новорегистрираните безработни лица.

Имате ли информация за състоянието на бизнеса на територията на вашата община. Съкращават ли се работни места. Търсена ли е помощ от страна на държавните институции.Възползвали се бизнесът от помощта, която се предоставя от държавата?

– В Общинска администрация не е постъпила информация дали местния бизнес е потърсил държавна помощ. Ясно е, че със сигурност бизнесът страда финансово от настъпилата ситуация, но в момента здравето е приоритет за всички.

Имате ли становище за пренареждане на културния календар на общината?

– Все още е трудно да се даде яснота относно събитийния ни календар. Както е известно, нашата община организира редица културни и спортни събития с национално и международно значение.

Част от събитията, планирани за месеците април и май, са отменени, а друга част преминават в онлайн формат. Такъв например е конкурсът ни за рисунка „Нашата Земя“ по повод Международния ден на Земята, пълният регламент за участие може да бъде открит на официалния сайт на общината – www.byala.org.

Продължаваме да следим обстановката и се надяваме скоро да се отмени извънредното положение и да можем да организираме повече събития.

В най-малките населени места, освен кметът на селото на кого е поверена грижата за осъществяване на контрол във връзка с извънредното положение. Има ли доброволни отряди?

– В малките населени места, отговорността е основно на кметовете и кметските наместници, но и на дежурните по район полицейски инспектори. Сигнали за нарушаване на карантината или неспазване на мерките във връзка с извънредното положение могат да се подават на +359 884 332 301 и на денонощен телефон +359 514 323 35

Има ли служители, които се притесняват за здравето си и отказват да извършват служебните си ангажименти ?

– Отначалото на въведените мерки служителите на общинска администрация работят по график, като се стараем в помещение да не работят повече от двама служители, осигурени за предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти. Осигурили сме необходимите условия част от служителите ни да работят дистанционно, а останалата част са в отпуск.

По интервюто работи: Росен Гацин

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/