Категории: България

Данаил Йорданов, кмет на Суворово пред „Нова Варна“ за извънредното положение и мерките

Реклама

В извънредното положение, което е наложено в България, редакцията на медия „Нова Варна“ се свърза с Община Суворово и кметът Данаил Йорданов.

Какво е положението на територията на община Суворово, има ли заразени с COVID-19 и какво ще се случи с културния календар за 2020 г. ще разберете тук.

Има ли заразени с COVID-19 на територията на Вашата община?
– На територията на общината няма заразени хора от COVID-19 .

Има ли лица поставени под карантина, какъв е статутът им (местни, върнали се от чужбина, ако да, от къде и кога са се върнали) ?
– Има лица завърнали се от чужбина, които престояват четиринадесет дневна карантина по своите домове, най-често идващи от Германия, Франция, Испания и Англия. За спазване на карантинния срок се следи от органите на МВР и състав на доброволния отряд към Общината.

Следи ли се за състоянието на тези лица?
– Състоянието на тези лица се следи от личните им лекари, чрез разговор по телефона.

Имате ли повишена натовареност по отношение на социалния патронаж за възрастни хора. Голям ли е процента на самотно живеещи възрастни хора?
– Социалния патронаж не е натоварен повече от времето преди пандемията. Относно броя на самотно живеещите хора, те са доста висок процент от общото население, като най – много са в малките населени места по обясними причини .

Имате ли информация от страна на личните лекари са увеличаване процента на болните от остри и респираторни заболявания по време на извънредното положение?
– Личните лекари не съобщават за увеличение на процента на заболели от остри респираторни заболявания, по време на извънредното положение.

Как стои въпросът с дезинфекцията от страна на Общината. Кой я извършва? И с каква честота и какви действия са извършени до момента?

– Дезинфекцията от страна на Общината се извършва ежедневно и двуразово от 10,30 и от 15,30 часа. Като използваните дезинфектанти са съгласувани с разрешените от РЗИ. За извършването на тази дейност се използва електрическа мобилна пръскачка, както и пълно обезпечаване с лични предпазни средства на лицето, което борави с тази техника.

Спазват ли се ограниченията наложени от националния щаб за избягване на заразата?
– Наложените ограничения от националния щаб за избягване на заразата в голямата си част се спазват стриктно. Достъпът до детски площадки е напълно затворен, следи се стриктно и за граждани да не отсядат по пейки в обособените паркови зони.

Осъществяват ли се транспортни връзки с областния център, намален ли е графикът на автобусите?
– Въпроса за достъп до областния център е решен, чрез наличието на автобусен превоз и възможността гражданите да използват и ЖП транспорт, там където той е наличен.

Имате ли информация за регистрираните граждани на бюрото по труда. Има ли увеличаване на безработицата?
– Ново регистрираните граждани към бюрото по труда в Община Суворово плавно бележат ръст към покачване. Това покачване е диференцирано и се наблюдава предимно в сферата на туризма, услугите и строителството. Голям процент от хората останали без работа живеят в Община Суворово, но работят в други населени места.

Имате ли становище за пренареждане на културния календар на общината?
– Що се отнася до спазване на културния календар, то той се актуализира непрекъснато, и при възможност една част от него ще бъде реализирана.

В най-малките населени места, освен кметът на селото на кого е поверена грижата за осъществяване на контрол във връзка с извънредното положение. Има ли доброволни отряди?
– В малките населени места отговорността по спазване и контрола на мерките взети от националния щаб, се осъществяват от кметските наместници, органите на МВР и доброволните отряди от Общината.

Има ли служители, които се притесняват за здравето си и отказват да извършват служебните си ангажименти ?
– Всички служители в Общината работят без притеснения, изпълняват задълженията си при стриктно спазване правилата за ограничаване достъпа и носещи предпазни средства определени от РЗИ.

По интервюто работи: Росен Гацин

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 10 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 10 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 10 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 10 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 10 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 11 часа