in

Вирусолог: За тестовете и по какъв начин се взимат пробите за коронавирус?

Кадър: Нова

Темата коментира вирусологът д-р Илия Цеков

В студиото на „Здравей, България” началникът на лаборатория по вирусология в УМБАЛ „Софиямед” д-р Илия Цеков обясни, че бързите тестове, с които се откриват антитела срещу коронавируса дават информация дали човек се е срещал със заболяването преди някакъв период от време. Той обаче поясни, че все още се обсъжда каква е продължителността на този период, тъй като тя е строго индивидуална. Данните от света показвали, че е от порядъка на 3-4 седмици.

Вирусологът внесе яснота, че при PCR тестовете могат да се изследват различни клинични материали. „Най-често се използват пробите от носоглътката, които се взимат с тампони. Ние търсим вируса в клетките и за тази цел трябва те да стигнат до апаратите. Това става като тампонът се поставя в носа и в гърлото по определен начин, взимат се клетки и се пренасят в течна среда. Цялата процедура по тестване продължава между 5 и 10 секунди”, обясни д-р Цеков.

Според него тестването е абсолютно необходимо. „По този начин ние виждаме каква е моментната снимка. Най-полезно е това за клинично изявените хора”, допълни той.

По публикацията работи: Ивайла Андонова
 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/