Категории: Варна

След множество сигнали за неприятна миризма в „Аспарухово“ – РИОСВ не откри откъде идва

Реклама

След като миналата седмица жители на  „Аспарухово“ алармираха за остра задушлива миризма, която се усеща в квартала, експерти на РИОСВ-Варна провериха сигналите,
но причината и източникът за нея не бяха открити.

По информация на „Нова Варна“ екоинспекцията цяла седмица е получавала сигнали от граждани за неприятна и задушлива миризма във варненския квартал, а това не е първият път, в който до тях стигат подобни оплаквания от живеещи в квартала.

В петък, 10 април, експерти са извършили огледи на „Южна промишлена зона“, а проверките са продължили отново в понеделник, 13 април, съобщиха от РИОСВ в отговор на наше запитване.

Проверени са петролна база, собственост на „Варна Сторидж“ ЕООД, терминал за генерални и насипни товари и петролна база, собственост на „Поддържане чистотата на морските води“ АД, станция за пълнене на стоманени бутилки с пропан бутан и др.

При проверката на терминала е установено стриктно спазване на технологичния процес на товаро-разтоварните дейности на зърно в кораб – височина на разтоварване в хамбарите, инсталирана и функционираща метеостанция и системно почистване на площадката.

Пълненето на бутилки в газстанцията също се извършва по технологичен ред – на полузакрита площадка, като пропан-бутана се транспортира от резервоарите чрез тръбни връзки до четири броя подово-пълначни машини, което намаля количеството свободно изпускан газ в атмосферата. При проверката на петролна база на „Варна Сторидж“ ЕООД не е установено извършване на товаро-разтоварни дейности. По време на проверките не са констатирани източници на неприятни миризми.

В предоставената ни информация от РИОСВ-Варна твърдят, че са сезирали Община Варна и „Морска администрация“ за предприемане на действия по компетенция.

Оказва се обаче, че „Морска администрация“ – Варна не е надлежно уведомена от РИОСВ за каквото и да е замърсяване, както и не е изискана никаква информация по случая.

„Ако РИОСВ има информация за вид на замърсяването и негов източник, нека по официален път да информират дирекцията за процедиране. Проверки на дирекцията, свързани с обекти от нейната компетентност (кораби и пристанища), през последните седмици не са установявали несъответствия“, обясни за „Нова Варна“ директорът на „Морска администрация“ кап. Валентин Енчев.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Да не пропуснем някого: Много хора празнуват имен ден през новата седмица

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 9 часа

Блъснаха майка с две деца на пешеходна пътека

Стана ясно, че две деца и майка им пострадаха при катастрофа на бул. "Васил Априлов"…

преди 9 часа

Александър Младенов: Майка ми винаги е имала мнениние за всичко свързано с мен

Самият Александър Младенов от телевизизионният формат "Ергенът" заяви, че не направи избор между Магдалена и…

преди 9 часа

Официално: Избраха двама претенденти за сливенски митрополит

Както е известно днес, в Сливен за втори път от началото на годината беше проведен…

преди 10 часа

Кайсиите и техните божествени свойства: Защо всички са луднали по този плод

Както е известно кайсиите имат изключително висока хранителна стойност. Те съдържат витамин А, витамин С,…

преди 10 часа

АПИ с важна информация за всички шофьори

От 9:00 ч. утре - 20 май, до 9:00 ч. на 22-ри май водачите да…

преди 10 часа