in

Главсекът на МВР: Няма да се допуска безцелно движение на хора по празниците (ВИДЕО)

Кадър: Facebook

„Проверихме на случаен принцип над 9000 декларации и установихме, че 640 лица, които са казали, че отиват на работа, изобщо нямат трудови договори или са регистрирани в бюрата за безработни. Полицаите на КПП-тата имат за цел да се опитат да запазят здравето и живота на хората, а не са там за подигравка и да се чудят как да ги излъжат. Кому е нужно да се лъже, като предупредихме, че ще има проверки и след това и санкции? Затова остават при нас декларациите и по всяко време можем да ги проверим“, предупреди главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

„Не се опитвайте да заблудите никого, заблуждавате себе си“, каза още той.

Пак ще има празници, пак ще видим близките си, но нека сме здрави и не опропастяваме това, което успяхме да постигнем до момента. (..) Защо мислите, че аз не искам да видя майка ми и баща ми.“, каза още Иванов.

„Нека не опропастяваме това, което успяхме да направим от 13 март досега“, призова още той.

Той уточни, че няма да се издава нова заповед за напускането на областните градове. Единствената разлика в четирите почивни дни е, че основанието „отиване на работа“ отпада. Няма да се допуска безцелно движение на хора.

„Не можете да си представите какъв обем от хора преминава през пропусквателните пунктове. Ако се вземе общата бройка, ще си помислите „Какви мерки се спазват?“. Имам чувството, че на хората не им пука, много безотговорно поведение. Може би искат след десетина дена, след празниците, да почнем да се задъхваме, но насила можеш да вземеш, не да дадеш. Ние не искаме да санкционираме и наказваме. Искаме да помогнем, за това тези проверки ще продължат. „, заяви главният секретар на МВР.

Над 4000 храма ще бъдат охранявани от МВР в страната и ще се следи да няма струпвания. Ще се извършват и засилени проверки на декларациите, които се дават на КПП-тата на областните градове. На територията на цялата страна са изградени общо 215 пропусквателни пункта. Екипи на Пътна полиция пък засилено ще следят за нарушения по пътищата.

На въпрос за контрола на таксиметровите шофьори, голяма част от които са роми, Ивайло Илиев заяви, че те са преди всичко граждани.

„Когато има заповед и всички трябва да са с маски, и те трябва да са с маски. На аерогарата преди ден забелязах, че шофьорите, които са там, нямат маски – вече са с маски. Правилата са еднакви за всички и ги следим много стриктно“, заяви главсекът.

За шофьорите на таксита от ромските махали шефът на СДВР Георги Хаджиев увери, че те ще трябва да удостоверят с бележка, че отиват на работа, за да излязат от квартала.

„Няма да могат да влизат и излизат и да се разхождат с такситата. Налагаме санкции на таксиметрови шофьори, които не носят маски в колите си“, уточни той.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.